Gradovi

Rebić: Dogovor iz Zagreba olašaće MUP-u Srbije

„Novina je da će se od sutra praktično, na grčko-makedonskoj granici vršiti profilacija migranata od strane svih subjekata potpisnica današnjeg sporazuma, što podrazumeva i jaču kontrolu makedonsko-grčke granice u cilju sprečavanja ilegalnih migracija“, istakao je vršilac dužnosti direktora srpske policije Vladimir Rebić.

ZAGREB – Vršilac dužnosti direktora srpske policije Vladimir Rebić izjavio je danas da će Protokol o saradnji koji su u Zagrebu potpisali šefovi policija iz regiona staviti srpski MUP u povoljniji položaj, jer je predviđeno uvođenje zajedničkog registrovanja izbeglica na grčko-makedonskoj granici.

„Novina je da će se od sutra praktično, na grčko-makedonskoj granici vršiti profilacija migranata od strane svih subjekata potpisnica današnjeg sporazuma, što podrazumeva i jaču kontrolu makedonsko-grčke granice u cilju sprečavanja ilegalnih migracija“, istakao je Rebić, koji je učestvovao na sastanku direktora policija Srbije, Hrvatske, Austrije, Makedonije i Slovenije u Zagrebu, saopštio je MUP.

On je rekao da će se, u narednom periodu, na grčko-makedonskoj granici izdavati novi obrazac sa fotografijom, koji podrazumeva lakše kretanje migranata kroz sve zemlje balkanske rute.

Rebić je naglasio da će ta novina dovesti do sprečavanja eventualnih zloupotreba u njihovom kretanju, ali i do sprečavanja značajnijeg povratka migranata, u odnosu na dosadašnju praksu da se migranti vraćaju u obrnutom smeru prema Makedoniji.

„Na taj način ćemo značajno uštedeti i ljudske i materijalne resurse Ministarstva unutrašnjih poslova“, poručio je Rebić.anju izbeglica

Šefovi policija Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije i Austrije, dogovorili su se danas o uvođenju zajedničkog registrovanja izbeglica na grčko-makedonskoj granici i organizovanju njihovog prevoza do Austrije.

Kroz taj proces, biće obavljena identifikacija i uzeti biometrijski podaci migranata, kako bi se odredilo da li dolaze iz zemalja u kojima im je život ugrožen, poput Sirije, Iraka i Avganistana.

Njima se neće odmah na grčko-makedonskoj granici davati status tražilaca azila, već je to biti učinjeno u Austriji ili u nekoj drugoj zemlji u koju su krenuli, javio je Rojters.

Domaćin sastanka, hrvatski ministar Vlado Dominić, izavio je da je cilj dogovora da bi se sprečilo da zemlje na „balkanskoj ruti“ vraćaju izbeglice jedne drugima.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh