Gradovi

Rebić: Neophodan jedinstven sistem registracije migranata

BEOGRAD/SKOPLJE – Vladimir Rebić, v. d. direktora srpske policije ukazao je danas u Skoplju na potrebu uspostavljanja jedinstvenog sistema registracije migranata.

U saopštenju Biroa MUP-a se navodi da su direktori policija i šefovi graničnih policija Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije precizrali jasne kriterijume tokom njihovog kretanja duž migracione rute Zapadnog Balkana.

„Dosledno sprovođenje registracije omogućiće efikasniju klasifikaciju osoba koje imaju potrebu za međunarodnom zaštitom, u odnosu na takozvane „ekonomske migrante“, i time će se olakšati njihov prolazak kroz zemlje na balkanskoj ruti“ istakao je Rebić.

Istovremeno, kako je naveo Rebić, to će doprineti boljoj kontroli granica i sprečavanju zloupotrebe trase od strane migranata, kojima nije potrebna međunarodna zaštita, a koji žele da idu u zemlje Evropske unije.

Na sastanku, koji je imao za cilj unapređenje, inače dobre saradnje, zamalja regiona u upravljanju migracionim tokovima, šefovi policija zaključili su da je pravovremena razmena informacija o dešavanjima duž trase migracija, i uvođenje novih mera i postupaka sa adekvatnim rokom, od ključnog značaja. Time će se izbeći zloupotrebe na trasi kojom se migranti kreću, a ujedno će biti efikasnije upravljanje migracniontim tokovima.

Učesnici sastanka su ocenili da je razmeštanje stranih policajaca na makedonsko – grčkoj granici dalo pozitivne rezultate i poslalo snažnu poruku da su zemlje na balkanskoj ruti, kao i druge članice Evropske unije, odlučnije da se zajedno izbore sa migrantskom krizom.

Foto Tanjug/D.Stanković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh