• Zabava

  Red za “omiljenu jutjuberku”, Marčelo: Kultura odavno nije kul

   

  Slide

  Žeželj, anketa na Sajmu knjiga

   

   

  Slide

  Sajam knjiga – Šta ste kupili?

   

   

  Slide

  Marčelo: Dešava se nešto što bih nazvao bujanje sitrotinjske kulture

   

   

  Slide

  Red za “omiljenu jutjuberku”,Marčelo:Kultura odavno nije kul

   

   

  Slide

  Marčelo: Nastale su knjige za ljude koji inače ne čitaju

   

   

  Slide

  Marčelo: Nova čitanja uvek vam otvaraju nove staze u svetove mašte

   

   

  Devojčice i tinejdžerke danas su u redu čekale ispred štanda “Vulkana” da se slikaju sa svojom “omiljenom” jutjuberkom Marijom Žeželj.

  BEOGRAD – Devojčice i tinejdžerke danas su u redu čekale ispred štanda “Vulkana” da se slikaju sa svojom “omiljenom” jutjuberkom Marijom Žeželj.

  Nakon što je prošle godine hit Sajma bio roman blogerke Zoranne, ovoga puta pažnju tinejdžerki privukla je knjiga “Moj slatki život” sedamnaestogodišnje Novosađanke i internet zvezde Marije Žeželj.

  Preko puta na štandu “Lagune” svoju knjigu “Zajedno sami” potpisivao je muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo, koji to doživljava kao “izvesnu invaziju, desant na svoj prostor što mu stvara određen oscehaj mučnine”.

  “Mislim da se s druge strane otišlo u krajnost što se hoće reći da je bilo ko sada zabludeo i ostavio knjigu Davida Albaharija i kupio neku od tih knjiga. Nije baš da se to dešava. Pokušavam da kažem da su naprosto nastale knjige za ljude koji inače ne čitaju”, rekao je Marčelo Tanjugu.

  “To nije oduzimanje čitalaca od stvarne književnosti, od visoke umetnosti, nego je to prostor literature za ljude koji inače ne čitaju. Jeste čudno što se nalazimo u istom prostoru, ali ne mislim da to treba osuđivati na način na koji je to osuđivano do sada. Treba sagledati realno čemu te knjige, kome su one namenjene, kome se obraćaju. Jeste čudno svim ljubiteljima knjige jer pomenuta invazija prostora kada privlači toliku pažnju onda se mi ostali osetimo malo obespravljeno”, istakao je Šelić.

  Dok su čekale sa mobilnim telefonima i tabletima da se slikaju sa Marijom Žeželj i da im potpiše svoju knjigu, tinejdžerke su komentarisale da je ona “najbolja jutjuberka”.

  “Dopada mi se što je uvek pozitivna na Jutjub snimcima, pokazuje nam zanimljive stvari kako da se zabavimo i super je. Mnogo joj se divimo i stvarno je super, lepa je i pozitivna”, kažu klinke.

  Marčelo smatra da je to samo posledica dešavanja u društvu.

  “Kod nas kultura odavno nije kul i to je njen glavni problem. Mislim da jedno ozbiljno opismenjavanje nacije mora da bude državni projekat, a ne gerilska akcija plemenitih pojedinaca spremnih da protraće svoj život baveći se time”, naglasio je Marčelo.

  On smatra da je potrebna ozbiljna akcija na nivou čitave države sa jasnim ciljem da se postave osnovni standardi šta kultura jeste i šta treba da bude – “temelj na koji bi se kasnije nadovezivali spratovi”.

  “Mi to već godinama nemamo i onda se dešava nešto što bih nazvao bujanje sitrotinjske kulture, jer se nema kako drukčije objasniti usred standarda, kakav jeste, interesovanje za glamurozne blogerke”, kaže Šelić.

  “Nije važno šta ja mislim o tom sadržaju, ali poenta priče jeste, koliko shvatam, da se tu promovišu konzumentski predmeti koji nisu dostupni ljudima sa platom od 20.000 dinara. Dakle gladne oči, na to mislim pod sirotinjskom kulturom i to tako opstaje – šareno, lepo, bogato, a mi to nemamo, a hteli bismo da imamo”, nastavlja dalje poznati muzičar i pisac.

  On primećuje da je ljudima dosta sopstvene bede. “Očigledno traže izlaz u takvim stvarima, a ne u nekom kao što sam ja, koji će još da im potvrdi da je istina istina. Ljudi su se prezasitili istine, ali ja ne vidim drugi put osim suočavanja sa istinom”, rekao je Marčelo.

  Šelić najavljuje u novembru ulazak u studio i upuštanje u novu muzičku avanturu, preporučuje serijal stripova ”Locke and Key” kao najbolji koji se pojavio od početka ovog veka, a mladim i onim starijim čitaocima preporučuje klasike “Malog princa” i “Alisu u zemlji čuda”, koje su njega uvele u svet mašte.

  “To su sami počeci kada sam sa stripova lagano počeo da prelazim na knjige. Međutim, što bi rekao moj prijatelj (David) Albahari, malo je problematičan taj termin dečja književnost kao da je ona namenjena samo deci, a ja nikad nisam osećao da je to istina. Te knjige su namenjene svima i nova čitanja uvek vam otvaraju nove staze u svetove mašte tako da bih preporučio i starima, a ne samo klincima”, rekao je Marčelo.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com