Gradovi

Reditelj filmova „Umri muški“ biće gost 44. Festa

BEOGRAD – Gost 44. Festa biće reditelj Džon Mektirnan, tvorac nekih od najpopularnijih holivudskih akcionih filmova, najavili su danas organizatori.

Mektirnan je studirao filmsku režiju na Američkom filmskom institutu (AFI).

Prvi igrani film „Nomadi“ režirao je 1986. godine i iako nije postigao neki zavidan uspeh na blagajnama, privukao je pažnju velikih studija pa mu je poverena režija blokbastera „Predator“.

Film je ostvario veliki uspeh kod publike, utvrdio Švarcenegerov status akcione zvezde i omogućio Mektirnanu da snimi svoj najvažniji film u karijeri- „Umri muški“.

Mnogi smatraju da je ovaj film zaslužan za prekretnicu u akcionom žanru, i dan danas služi kao inspiracija mnogim rediteljima, naglašavaju organizatori Festa.

Film je lansirao Brusa Vilisa u sam vrh holivudske elite i inspirisao četiri nastavka, od kojih je Mektirnan režirao drugi „Umri muški sa osvetom“.

Prvi nastavak je odbio da režira jer je bio zauzet novim projektom, špijunskim trilerom „Lov na crveni oktobar“.

U komediji „Poslednji akcioni heroj“ ponovo je sarađivao sa Arnoldom Švarcenegerom u parodiranju akcionih blokbastera koji su ih obojicu proslavili.

Godine 1999. režirao je rimejk klasika „Afera Tomas Kraun“, krimi triler koji je naišao na odlične reakcije publike i kritike koja nije uvek blagonaklona rimejkovima.

Mektirnan je nedavno najavio da je napisao scenario za nastavak ovog filma, što je obradovalo mnoge fanove koji više od decenije čekaju na novi film slavnog reditelja.

Foto organizator

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh