Gradovi

Reditelj Ramin Bahrani biće gost 44. Festa

BEOGRAD – Američki reditelj iranskog porekla Ramin Bahrani biće gost 44. Festa, na kome će predstaviti svoj novi film „99 Domova“, najavili su danas organizatori.

Ovaj triler se bavi posledicama ekonomske krize u Americi i prati porodicu koja je suočena sa gubitkom kuće usled nagomilanih dugova.

Da bi spasao svoj dom, glavni junak primoran je da počne da radi za beskrupuloznog agenta za nekretnine i izbacuje ljude iz kuća koje ne mogu da otplaćuju.

Ovo je veliki žanrovski iskorak za Bahranija, koji je publici poznat po nezavisnim dramama sporijeg ritma kao što su „Man Push Cart“, „Ćop Shop“ i „Goodbye Solo“.

Ipak, ostao je tematski dosledan sebi – njegovi filmovi govore o ljudima na margini, imigrantima, deci, nepoželjnima, ali ljudima koji i dalje veruju u američki san.

„Nisam želeo da napravim priču o brokerima sa Vol Strita, filmovi uvek prikazuju perspektivu tih bogataša koji su nas sve upropastil. Niko ne pravi filmove o ovim stvarima, morao sam da prečešljam istoriju filma i odem čak do 1940. i filma „Plodovi gneva“ da bih pronašao scenu u kojoj nekog izbacuju iz doma“, rekao je Bahrani.

Bahrani je dugo pripremao materijal, obilazio Floridu koja je najjače pogođena krizom, susretao se sa advokatima, prisustvovao izbacivanjima, i bio je šokiran onim što je zatekao.

Dramatične situacije koje se vide u filmu su inspirisane pravim događajima kojima je reditelj prisustvovao.

„Ceo svet se srušio preko noći. Ljudi uglavnom znaju za statistike, ali osim ako se to nije desilo njima lično, ne znaju kako je zaista bilo. Ovo nije film sa agendom, ovo je emotivni film koji će, nadam se, naterati ljude da razgovaraju o njemu kad se završi“, istakao je reditelj.

Bahrani je naglasio da film ne daje rešenje.

„Likovi su uradili ono što su mislili da treba, a šta im se dešava posle, to je na publici da odluči. Mislim da mi kao nacija moramo da se preispitamo, nema veze gde se nalazite na socijalnoj, ekonomskoj ili političkoj skali, treba da preispitate trenutnu situaciju. Želim da publika dođe očekujući emotivni triler posle koga će pokrenuti neke značajne razgovore“, rekao je Bahrani.

Film je premijerno prikazan na festivalu u Veneciji i osvojio je Nagradu žirija mladih.

Kritičari su ga nagradili izuzetnim ocenama, a posebno ističu sjajnu glumačku ekipu koju čine Endru Garfild, Majkl Šenon i Lora Dern.

Garfild je publici najpoznatiji kao Spajdermen, ali je njegov iskorak u dramske uloge odlično prihvaćen od strane kritike.

„Jedna od super stvari kod saradnje sa Raminom je što radi sa ljudima koji nisu glumci i to mi je bilo uzbudljivo. Hteo sam da i mene tako tretiraju, da se sam tako ponašam, da nađem istinu umesto da radim ono što mislim da bi trebalo“, rekao je Garfild u obrazloženju svoje realistične i potresne uloge.

Ipak, najviše pohvala pokupio je Šenon koji tumači okrutnog agenta nekretninama.

Bahrani je ulogu pisao upravo za njega, nakon što su se pre nekoliko godina upoznali na venecijanskom festivalu kada je Šenon izrazio želju da rade zajedno.

Film „99 Domova“ biće prikazan u okviru Festa 27. i 28. februara u Sava Centru i 29. februara u bioskopu „Fontana“.

Foto Tanjug, Z. Žestić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh