Novosti online

Референдум о ЕУ поделио британску владу

ЛОНДОН – Иако је британски премијер Дејвид Камерон изјавио да се његов кабинет сложио да на референдуму подржи останак Британије у реформисаној Европској унији, јасно је да то питање ствара поделе у кабинету, што су британски министри данас изнели на видело најавивши планове да се заложе за излазак земље из ЕУ. Шест британских министара изнело је такву намеру у изјавама које су данас објавили британски листови, а један од њих је и министар правде Мајкл Гоув, који је рекао да је ЕУ „заглибљена у прошлости”, преноси лондонски „Фајненшел тајмс”.

Камерон је Гоувову одлуку описао као „разочаравајућу”, наводи британски лист, додајући да су њих двојица блиски пријатељи, те да ће министар правде дати извесну интелектуалну тежину кампањи за излазак из 28-чланог блока. И док се Даунинг стрит пита да ли ће се и градоначелник Лондона из редова Конзервативне странке Борис Џонсон придружити шесточланој групи министара који заговарају такозвани Брегзит, дебата у врху странке добија на замаху.

Министарка за запошљавање Прајти Петел написала је у ауторском чланку за лист „Мејл он Сандеј“: „Верујем да будућност Британије можемо сачувати само ако поново постанемо истински суверена земља, са британским законима који се сачињавају у британском парламенту у интересу британског народа”. Истовремено, министарка за Северну Ирску Тереза Вилијерс изјавила је да „постоје опасности са обе стране дебате”, али да је „безбеднија опција напуштање ЕУ”, с тим да би Британија, предлаже она, потом могла да преговара о новом споразуму заснованом на слободној трговини и сарадњи.

Међу осталим члановима британског кабинета који нису за останак у саставу ЕУ су министар културе и бивши помоћник Маргарет Тачер Џон Витингдејл, министар за рад и пензиона питања Иан Данкан Смит и председник Доњег дома парламента Крис Грејлинг. У међувремену су и други евроскептични министри у кабинету објаснили да су невољно одлучили да подрже Камерона, а један од таквих је и министар трговине Саџид Џавид који је рекао да ће за останак Британије у ЕУ гласати „тешка срца” и „без ентузијазма”.

Џавид, дугогодишњи евроскептик и верни присталица Маргарет Тачер, упозорио је при том да би одлазак из Уније могао да допринесе „економским потресима” у земљи. Евроскептични став поновио је и министар одбране Мајкл Фелон, мада је напоменуо да руска претња и успон Исламске државе значе да није тренутак за пресецање веза са остатком Европе и „скривање испод јоргана”. „Постоје људи у ЕУ који желе усклађивање и централизовање и хоће да нас на то принуде. Желе федералнију Европу. Али ја ћу умрети као евроскептик”, рекао је он за данашње издање „Сандеј телеграфа”, преноси Танјуг.

Камерон је након јучерашњег састанка кабинета најавио да ће се референдум о останку Британије у Европској унији одржати 23. јуна. „То ће бити једна од највећих одлука са којом ће се ова земља суочити током нашег живота”, рекао је Камерон испред Даунинг стрита након двочасовног састанка кабинета, додавши да ће Британија бити „сигурнија, снажнија и боља” у ЕУ, те да су уступци које је испреговарао са лидерима Уније у петак дали тој земљи „најбоље од оба света”.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh