• Novosti online

  Regionalni ekonomski prostor kao prekretnica za Zapadni Balkan

  Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović predstavio je danas u Beču rezultate sprovodjenja Višegodišnjeg akcionog plana (MAP) za regionalni ekonomski prostor (REA) za koji je evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao da ima potencijal da bude prekretnica za region.

  U uvodnom obraćanju na panelu „Regionalni ekonomski prostor – napredak i dalji koraci“, Han je „zahvalio Savetu za regionalnu saradnju na predanosti i zalaganju u usmeravanju sprovodjenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor“, ocenivši da je to „suštinski aspekat regionalne saradnje i ključni doprinos stabilnosti regiona kao i sastavni deo procesa evropske integracije i katalizator ekonomskog rasta“, saopštio je RCC.

  „Regionalni ekonomski prostor ima potencijal da bude prekretnica za region, jer predstavlja praktičnu pripremu za učešće regiona u jedinstvenom tržištu Evropske unije. Komisija će i u budućnosti nastaviti da pomno prati njegovo sprovodjenje“, dodao je Han.

  Svilanović je predstavljajući rezultate ocenio da je ostvaren značajan napredak u sva četiri ključna segmenta trgovini, investicijama, mobilnosti i digitalnim integracijama, ali da je pred regionom još mnogo zadataka.

  Nabrajajući rezultate na ministarskom panelu, održanom u sklopu priprema za predstojeći Samit Zapadnog Balkana u Londonu, Svilanović je podsetio da je podržana Regionalna agenda reformi u oblasti investicija (RIRA) i zajednička, odnosno regionalna agenda za promociju investicija.

  Takodje, kako je dodao, postignut je dogovor o otpočinjanju pregovora o Sporazumu o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija za odabrane profesije i potvrdjeni su principi modela automatskog priznavanja akademskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu.

  On je rekao i da je predstavljena Digitalna agenda za Zapadni Balkan, uspostavljen regionalni politički dijalog na visokom nivou o digitalnoj transformaciji regiona kao i da je stupio na snagu Dodatni protokol 5 CEFTA-e o olakšavanju trgovine.

  Govoreći o zadacima koji stoje pred regionom Svilanović je naveo liberalizaciju trgovine uslugama, promociju i sprovodjenje Regionalne agende reformi u oblasti investicija, završetak pregovora o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija i dogovor o modelima priznavanja akademskih kvalifikacija, snižavanje cena rominga kojima će biti obuhvaćeni svi korisnici u šest ekonomija Zapadnog Balkana i napredak u sprovodjenju Digitalne agende za Zapadni Balkan.

  „To je tek nekoliko stavki, a iscrpan spisak aktivinosti koje su pred regionom je mnogo, mnogo duži“, dodao je Svilanović u obraćanju učesnicima panela „Regionalni ekonomski prostor – napredak i dalji koraci“.

  Na panelu su predstavljeni uspeh i ključna uloga Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor u ekonomskoj saradnji i napretku u njegove četiri glavne oblasti, čime je omogućena razmena iskustava i dobrih praksi izmedju ekonomija i institucija, odnosno organizacija koje su učestvovale na sastanku.

  Učesnici sastanka su upoznati s rezulatima sadržanim u Godišnjem izveštaju o sprovodjenju Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor koji će biti predstavljen naredne sedmice na Samitu Zapadnog Balkana u Londonu.

  Predsedavajući sastanka je izneo zaključke predsedavajućeg u kojima se pozdravlja napredak ostvaren u sprovodjenju pomenutog plana i prioritetne oblasti za 2018. i 2019. godinu koje su Savet za regionalnu saradnju i Sekretarijat CEFTA naveli za svaki od četiri stuba.

  U zaključcima se potvrdjuje „transformativni potencijal Regionalnog ekonomskog prostora, pri čemu se prepoznaje važnost regionalne integracije i ponovo potvrdjuje snažna opredeljenost njegovom uspostavljanju kao i jačanju ekonomskih veza ekonomija Zapadnog Balkana, ali i onih sa Evropskom unijom“.

  Dodaje se da je Regionalni ekonomski prostor utemeljen na punom regionalnom vlasništvu uz značajnu ulogu koju su RCC i Sekretarijat CEFTA odigrali u regionalnoj koordinaciji i praćenju. Zaključci sadrže i detaljan pregled postignuća i narednih ključnih faza u sklopu Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor.

  Domaćini sastanka su bili predstavnik britanskog Forin ofisa Sajmon Makdonald (Simon McDonald) i ministarka za digitalne i ekonomske poslove Austrije Margarete Šrambok (Schrambock).

  Sastanak se naslanja na rezultate prethodnih samita u sklopu Berlinskog procesa, nedavno održanog Investicionog samita u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Digitalnog samita održanog u Skoplju. Održan je na početku austrijskog predsedavanja Savetu EU, čiji će prioritet biti kredibilna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan, i uoči Samita Zapadnog Balkana zakazanog za 10. jul u Londonu, naveo je RCC.

  Višegodišnji akcioni plan (MAP) za regionalni ekonomski prostor (REA) u šest ekonomija Zapadnog Balkana podržan je na Samitu u Trstu 12. jula prošle godine.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com