Gradovi

Regionalni izbori u Nemačkoj test za Merkelovu

BERLIN – Nemački glasači danas izlaze na regionalne izbore u tri savezne države, što se smatra testom podrške izbegličkoj politici nemačke kancelarke Angele Merkel, ocenjuju agencije.

Očekuje se da će zbog nelagode Nemaca u vezi takozvane politike „otvorenih vrata“, koju sprovodi kancelarka, na izborima profitirati antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD), preneo je Bi-Bi-Si.

U Nemačku je tokom 2015. godine stiglo više od milion izbeglica.

Na pitanje kako se priprema za današnju „super nedelju“, kad se održavaju izbori u pokrajinama Baden-Virtemberg, Saksonija-Anhalt i Rajna-Falačka, Merkelova je juče izjavila: „Držim palčeve.“

Predizborne ankete su pokazale da će konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Merkel ostati na vlasti u Saksoniji-Anhaltu, na istoku zemlje.

CDU, međutim, preti poraz od Zelenih u pokrajini Baden-Virtemberg na zapadu zemlje, gde vladajuća stranka ima najviše mesta u parlamentu.

Na kraju, ishodi izbora su krajnje neizvesni u pokrajini Rajna-Falačka, gde je CDU na prošlim izborima u poslednjem trenutku završio na drugom mestu.

Ankete ukazuju na to da je podrška AfD-u u Saksoniji-Anhaltu, gde je sada na vlasti koalicija CDU i Socijal-demokrata, porasla na čak 19 odsto.

Ukoliko AfD na današnjim izborima ostvari tako dobar rezultat kako pokazuju ankete, koalicioni partneri će možda morati da se udruže sa trećom strankom kako bi formirali parlamentaru većinu, ističe Bi-Bi-Si.

AfD, koji već ima poslanike u pet od 16 regionalnih parlamenata u Nemačkoj, u kampanji koristi slogane kao što su „Obezbedite granice“ i „Zaustavite azilantski haos“.

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je juče izjavio da jačanje AfD-a neće promeniti stav njegove vlade prema migraciji.

„Pozicija koju zastupamo je jasna: to su humanost i solidarnost. Nećemo menjati našu poziciju“, istakao je Gabrijel.

Sebastian Willnow/dpa via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh