• BG

  Regionalni skup u Beogradu o upravljanju i reformi sektora bezbednosti 

  Ministar spoljnih poslova Srbije Dačić, predsedavajući OEBSu Lajčák i šef Misije OEBSa Oricio otvorili regionalni skup o upravljanju i reformi sektora bezbednosti

   BEOGRAD, 4. jun 2019. godine – Samo inkluzivan i odgovoran sektor bezbednosti kojim se demokratski upravlja uz potpuno poštovanje ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i vladavine prava može na delotvoran način pružiti bezbednost državi i njenim građanima, izjavili su govornici u okviru diskusije na visokom nivou održane danas u Beogradu. Ovim se zaopčinje dvodnevni regionalni skup o upravljanju i reformi sektora bezbednosti u organizaciji Slovačke, koja predsedava OEBS-u, i Sekretarijata OEBS-a.

  Otvarajući diskusiju, u obraćanju skupu od oko 120 visokih zvaničnika i stručnjaka predstavnika sektora bezbednosti iz država Jugoistočne Evrope, kao i predstavnika akademske zajednice i civilnog društva, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je:

  „Reforma sektora bezbednosti je tema kojoj Republika Srbija pridaje veliki značaj, ne samo iz razloga što je ona bila jedan od prioriteta predsedavanja Srbije OEBS-u 2015. godine, već i zato što ona predstavlja značajan segment sveobuhvatnog reformskog procesa u našem društvu, u kojem je Srbija postigla značajne rezultate. Naša aktivnost i konstantna posvećenost reformi sektora bezbednosti ukazuje na spremnost da nastavimo da ulažemo napore u promociju ovog koncepta,“ zaključio je Dačić.

  Predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčák istakao je sledeće: „Došlo je do velikih promena na polju bezbednosti, na regionalnom i globalnom nivou. Svedoci smo brzog tehnološkog napretka i kompleksnih pretnji po bezbednost koje su na pomolu.” „Međutim, upravljanje i reforma sektora bezbednosti ostaju stalan element našeg globalnog i regionalnog pristupa bezbednosti”, dodao je.

  „Premda OEBS već godinama podržava svoje zemlje učesnice u oblastima koje se tiču upravljanja i reformi sektora bezbednosti, još mnogo toga je potrebno uraditi, neke lekcije tek treba naučiti, a treba pronaći i nove oblasti za saradnju.” Predsedavajući je zatim dodao da je cilj ove diskusije da se izvuku pouke iz specifičnih iskustava u ovom regionu, kao i da se ustanove oblasti u kojima u budućnosti možemo više sarađivati.

  „Čvrsto verujem da naš višedimenzionalni pristup bezbednosti sa sobom nosi niz mogućnosti koje tek treba iskoristiti, a današnja konferencija predstavlja odličnu priliku da se taj potencijal dalje iskoristi”, izjavio je šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Andrea Oricio. „Dugogodišnja saradnja Misije sa svim relevantnim zainteresovanim stranama u ovoj oblasti rezultirala je bliskim i istinskim partnerstvima sa ciljem podsticanja preuzimanja odgovornosti nad reformskim dostignućima od strane domaćih aktera.”

  Ova diskusija nastaviće se sastankom na stručnom nivou koji će biti održan narednog dana sa ciljem da se detaljnije razgovara o svim ovim aspektima i da se učesnici podstaknu da razmene iskustva, percepcije i gledišta o procesima upravljanja i reforme sektora bezbednosti koji se odvijaju na nacionalnim nivoima.

  Ovaj skup prvi je u nizu regionalnih radionica koje organizuju Slovačka, kao država koja predsedava OEBS-u, i Sekretarijat OEBS-a kako bi se bolje razumeo pristup OEBS-a upravljanju i reformi sektora bezbednosti, te da bi OEBS na bolji način mogao da podrži svoje države učesnice u procesima reformi na nacionalnom nivou.

  Upravljanje i reforma sektora bezbednosti određeni su kao prioritetna oblast tokom slovačkog predsedavanja OEBS-u 2019. godine, uz uvažavanje činjenice da se dobrim upravljanjem i reformom sektora bezbednosti jača bezbednost države i naroda na jedan delotvoran i odgovoran način, u okviru zasnovanom na demokratskom civilnom upravljanju, vladavini prava i poštovanju ljudskih prava. Pored toga, upravljanje i reforma sektora bezbednosti državama mogu pomoći da odgovore na današnje izazove u pogledu bezbednosti na nacionalnom i regionalnom nivou, naročito poboljšanjem upravljanja i spremnosti na odgovor u okviru sektora bezbednosti.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com