Gradovi

Registar krivičnih postupaka od ponedeljka počinje da radi

BEOGRAD – Centralni Registar krivičnih postupaka koji će sadržati podatke o sudskoj krivičnoj evidenciji počeće sa radom u ponedeljak, 25. januara, rečeno je danas Tanjugu Ministarstvu pravde.

Ovaj Registar, koji će biti ažuriran svakodnevno preko servera Ministarstva pravde, osiguraće centralizovanu bazu podataka i automatsku evidenciju svih okrivljenih na teritoriji cele Srbije.

To znači da će svaki sud u državi imati podatak da li se protiv nekog lica vodi krivični postupak u nekom drugom sudu i zbog kog krivičnog dela, ili ne.

Na taj način, kako ukazuju u Ministarstvu pravde, više neće moći da se dogodi da, na primer, lice koje živi u Novom Sadu a izvrši krivično delo u Beogradu, u Novom Sadu dobije uverenje da se protiv njega ne vodi krivični postupak, jer ga novosadski sud nema u svojoj evidenciji.

Naime, do sada su sudovi izdavali uverenja da se protiv lica ne vodi krivični postupak, a radi dobijanja vize, ili zapošljavanja iz svoje evidencije, a koja se vodila prema mestu prebivališta lica.

Sistem u Registru je napravljen tako da sve podatke o licima protiv kojih se vodi krivični postupak, jednom dnevno kopira na jedno mesto (jedan server) te će sudovi koji izdaju uverenje proveravati podatke za celu zemlju.

U Ministarstvu pravde ističu da Srbija ovakav centralni registar lica protiv kojih se vodi krivični postupak nikad nije imala i da je ovo prvi put da će se on voditi jedinstveno, automatski centralno za celu zemlju.

Plan je da pocetkom sledeće godine bude centralizovan i program za vođenje predmeta koji su u fazi istrage pred nadležnim tužilaštvima, što će osigurati još efikasniji rad pravosdunih organa.

Foto Tanjug, video/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh