• Novosti online

  Regulatorni institut za obnovljivu energiju: Nezakonitosti u seči stabala zbog gradnje gondole …

  Regulatorni institut za obnovljivu eneregiju saopštio je danas da su stabla na Kalemegdanu i Ušću isečena na osnovu rešenja čija je pravosnažnost pod sumnjom, kao i da u postupku realizacije pripremne faze projekta izgradnje gondole postoje elementi nezakonitog postupanja.

  Predsednik Upravnog odbora tog instituta Jovan Rajić kazao je na konferenciji za novinare, da je Zakonom o planiranju predvidjeno da niži urbanistički akti moraju biti uskladjeni sa višim, a da u konkretnom slučaju Plan detaljne regulacije koji je uradjen za izgradnju gondole nije bio uskladjen sa neposredno višim Planom generalne regulacije za Grad Beograd, koji izričito zabranjuje izgradnju žičara na beogradskoj tvrdjavi.

  Rajić je naveo i da je odobrenje za seču stabala doneto 8. marta, a da su već 13. marta stabla posečena.

  „Rešenje postaje pravosnažno tek nakon 15 dana osim u slučaju da se strane odreknu prava na žalbu. Ukoliko to nije bio slučaj, za šta nemamo informacije, seča stabala nije bila zakonita“, rekao je Rajić.

  Rajić je izjavio i da je u zapisniku Stručne komisije navedeno da se seča stabala obavlja u okviru pripremnih radova, za šta je po zakonu neophodna gradjevinska dozvola.

  „Na osnovu javno dostupnih informacija jedino znamo da postoji zahtev za izdavanje dozvole koji je od 22. marta“, naveo je Rajić.

  Programski direktor Instituta Mirko Popović rekao je da su stabla posečena pre nego što je počeo postupak procene uticaja na životnu sredinu.

  On je rekao da Institut zahteva da institucije obustave radove i postupak izdavanja dozvole, kao i da je projekat „kontroverzan“ što potvrdjuje negativno mišljenje u javnosti.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com