Gradovi

Reis Zilkić pozvao muftiju Dudića na pomirenje dve IZ

NOVI PAZAR – Reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilić pozvao je danas muftiju Islamske zajednice u Srbiji Mevluda Dudića da, uz posredovanje reisa IZ u BiH Huseina Kavazovića, i muftije kosovske IZ Naima Trnave, otpočnu pregovore o pomirenju i ujedinjenju.

U pismu muftiji Dudiću, dostavljenom i medijima, Zilkić navodi da su se za to stekli uslovi odlaskom Muamera Zukorlića sa mesta muftije, ali i, kako navodi, potreba da, kao odgovorni ljudi, rasterećeni predrasuda i animoziteta iz prošlosti otpočnu razgovore o onom što opterećuje sveukupne životne prilike u Sandžaku, s ciljem prevazilaženja postojećeg stanja i pomirenja i ujedinjenja.

„Očekujem od tebe da se pod hitno, a pre ramazana svakako, sustretnemo i otpočnemo razgovore. Nužno je da prethodno isključimo sujetu, egoizam i želju za nadmoći“, naveo je Zilkić u pismu podsetivši da je do podelele te verske zajednice došlo pre 8,5 godina.

Imajući u vidu činjenicu da Islamsku zajednicu čine Bošnjaci, Albanci i drugi pripadnici manjinskih zajednica, Zilkić je Dudiću predložio da domaćini njihovog susreta budu reis Kavazović i kosovski muftija Trnava.

Zukorlić je nedavno podneo ostavku na poziciju sandžačkog muftije i na predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima predvodiće izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice.

Foto Tanjug/ N. Milošević, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh