Gradovi

Reke u Beogradu pod kontrolom

BEOGRAD – Sve reke u Beogradu su pod kontrolom, rekao je danas gradski menadžer Goran Vesić navodeći da su Sava i Dunav ispod vanredne odbrane od poplava, kao i da je Beograd spreman da pomogne drugim područjima gde je to potrebno.

„Dunav je porastao svega jedan centimetar i trenutno smo na 84 centimetra od vanredne odbrane od poplava, a Sava stagnira i ona je sada na 71 centimetar od vanredne odbrane“, rekao je Vesić.

On je za Studio B rekao i da Beograd nema problem sa velikim rekama, ali ono što može biti problem su male bujične reke.

„Juče su reke Kolubara i Tamnava malo rasle ali su u koritima i za sada je stanje u granicama normale. Danas nema kiše, ali smo već pripremili 6.000 džakova i još dve hiljade je u pripremi za sva kritična mesta, Lazarevac, Obrenovac, Rakovicu, mehanizacija je pripravna i naša obaveza je da zaštitimo imovinu u ljudske živote“, rekao je Vesić, saopštio je Beoinfo.

Gradski menadžer je podsetio da je gradska kišna kanalizacija spremna da prihvati do 80 litara vode po kvadratnom metru i da, ukoliko situacija ostane kao do sada Beograd neće imati problema.

On je naveo i da Beograd ima svoje kritične tačke, poput kule Nebojša ali su preduzete sve potrebne mere tako da ne očekuje veće probleme.

Vesić je naveo da je Beograd spreman da pomogne drugima u Srbiji i pokaže solidarnost.

„Na celoj teritoriji Srbije proglašena je vanredna situacija i svi kapaciteti nalaze se na raspolaganju republičkom Štabu za vanredne situacije“, dodao je gradski menadžer.

On je podsetio da je posle majskih poplava 2014. godine Grad Beograd uredio preko 55 kilometara rečnih korita i kanala.

„Na nekim mestima danas ponovo ima otpada i zaista je teško razumeti zašto neko to radi, jer se time ugrožavaju ljudski životi i imovina“, upozorio je on i najavio da će Grad Beograd inicirati promenu nekih zakona, što se tiče divljih deponija.

On je apelovao i na vlasnike plovila da redovno proveravaju vezove dok traje vanredna situacija.

Objasnio je i da je posle majskih poplava dat nalog Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju da se uradi studija uređenja svih bujičnih tokova na teritoriji Beograda.

„Prvi sliv je reka Topčiderka i taj projekat je pri kraju, nakon čega ćemo krenuti sa uređenjem, jer su bujice naša najveća prirodna nepogoda već decenijama unazad.

Gradski menadžer podsetio je i na juče predstavljen plan razvoja vodovodne i kanalizacione mreže u Beogradu, po kome će za deset godina svi sugrađani imati pristup ovoj mreži.

„To je 1.600 kilometara mreže koja mnogo košta, čak 700 miliona evra i još 300 miliona za pogone za preradu otpadnih voda, ali Beograd to mora imati. Svi sugrađani moraju imati vodu, kanalizaciju, asfalt i javni prevoz, to je nešto na šta možemo da utičemo i što ćemo uraditi“, naveo ej Vesić.

On je najvio i da Grad od 1. aprila od republike preuzima sto kilometara novih saobraćajnica i tako će moći na bolji način da ih održava, a biće urađen i projekat po kome će do svake kuće dođi asfalt u realnom roku.

Grad mora postati infrastrukturno uređen i svi moraju imati jednak pristup osnovnim potrebama koje jedan grad ima, poput vode, puta i prevoza, rekao je Vesić.

Foto Tanjug/O. Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh