• Južna Srbija

  REKORDNI ODZIV GRAĐANA ZA BESPLATNE PREVENTIVNE PREGLEDE- U PRVA TRI SATA U KC PREGLEDANO PREKO 500 PACIJENATA

  Interesovanje građana za besplatne preventivne preglede u niškom Kliničkom centru, ovog meseca oborilo je sve dosadašnje rekorde. Već u prva tri sata od otvaranja specijalističkih internističkih ordinacija, pregledano je preko pet stotina ljudi, a do drugog zvaničnog preseka u 13 sati, kroz ambulante ove zdravstvene ustanove prošlo je više od sedamsto pacijenata.

  Nastavak akcije skrininga opšteg zdravstvenog stanja stanovništva, koju je Ministarstvo Zdravlja organizovalo treći put zaredom, ovog vikenda, izazvalo je ogromno interesovanje građana, te su čekaonice u ambulantama niškog Kliničkog centra već i pre početka rada bile prepune.

  -Ako uporedimo broj pregledanih pacijenta u prethodne dve akcije, preseci stanja koje radimo na svaki sat i podaci koje dobijamo, pokazuju da je interesovanje Nišlija iz meseca u mesec sve veće, jer je već u prva tri sata, svoje opšte zdravstveno stanje proverilo preko 500 ljudi, a do podneva je urađeno više od hiljadu pregleda, jer su se mnogi odlučili da urade i ultrazvuk i analizu krvi, tvrdi Zoran Radovanović, generalni direktor KC, koji je dodao da je to samo još jedan dokaz da je cilj ostvaren, jer su uspeli da se približe pacijentima i „otvore“ svoja vrata svima.

  Građani su ovog meseca u Kliničkom centru mogli da obave ultrazvučni pregled abdomena i analizu hormona štitaste žlezde, a očekuju i da se slične akcije nastave.

  -U našim prostorijama trenutno radi preko stotinu lekara i drugog medicinskog osoblja i svi ti ljudi su ovde kako bi pomogli građanima, bez ikakve nadoknade naravno, a verujem da će se ovakve akcije nastaviti jer su se pokazale kao vrlo delotvorne, s obzirom na to da je do sada,  bar kod deset odsto pregledanih otkrivena neka promena koja iziskuje dalje lečenje, ističe direktor Radovanović.

  Nakon dijagnostičkog pregleda, svaki pacijent se konsultovao sa specijalistima gastroenterologije i endokrinologije, a oni kod kojih su rezultati odstupali od normalnih vrednosti, upućivani su na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

  Nakon sumiranja podataka, u periodu od 08 do 16 časova u niškom KC upisano je i pregledano ukupno 802 pacijenta, od čega je njih 616 proveravalo nivo hormana štitaste žlezde, a nakon očitavanja rezultata savete i uputstva od endokrinologa dobilo je ukupno 433 ljudi.

  Kada je reč o ultrazvučnom pregledu abdomena, lekari centra pregledali su 436 pacijenata, koji su se potom konsultovali sa specijalistima iz gastroenterologije.

  Prema podacima Uprave KC, petoro Nišlija je odustalo od pregeleda, a dvanaestoro ljudi, zbog nemogućnosti da rezultati pregleda budu validni, jer su prethodno konzumirali hranu, biće pregledano u ponedeljak 20. novembra u 14 časova.

  Procenjuje se, da je, tokom treće akcije preventivnih besplatnih pregleda, ukoliko se uzme u obzir da su mnogi građani bili podvrgnuti svim testiranjima, u Kliničkom centru obavljeno preko 1600 pregleda.

  Podsećamo, i u niškom Domu zdravlja, sve zainteresovane Nišlijke, imale su mogućnost na pregled dojki aparatom za mamografiju i ultrazvukom, te je u knjige ove ustanove, upisana 451 žena, od kojih je 24 uradile mamografskii pregled, dok je 164 dobilo zakazani termin.

  Osim mamografije, urađeno je i 83 ultrazvučna pregleda a čak 180 zakazano za naredne slobodne termine. Osim toga, sve pacijentkinje su prošle edukaciju za samopregled.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com