Novosti online

Рекреација на Ади Циганлији уз припреме за нову сезону

Вожња бициклом, освајање стаза на ролерима, веслање на Савском језеру… На Ади Циганлији и јуче је било „живо” иако време није „обећавало”. Тмуран, помало магловит, али ипак пријатан дан нагнао је многобројне суграђане да од радних обавеза предахну на спортским теренима, у паркови и баштама кафића. На омиљено градско излетиште од јутра су стизали и стари и млади – углавном због рекреирања покрај Савског језера. Деци је посебно био занимљив научни кутак и експонати у њему – ДНК пењалица, звучно огледало, плава планета…

И на самом језеру је било прилично „прометно”. Кајаци су клизили по површини воде. Њима су управљали младићи који су вежбали за предстојећа надметања.

– Тренирамо веслање на хиљаду метара. Ускоро нас очекује полагање теста. На Ади смо два пута дневно, и тако је већ три недеље колико траје зимски распуст. Кад почне школа темпо нећемо смањивати већ ћемо морати да ускладимо ове обавезе са учењем – углас ће Никола, Дејан и Стеван, тројац из Веслачког клуба „Партизан”, док се припремају да „зајашу” кајак и покрену весла.

Међу посетиоцима је било и оних који су брже-боље похрлили до пунктова за изнајмљивање бицикала и ролера.

– Жао ми је што морам да плаћам изнајмљивање, али шта ћу кад немам свој бицикл. Да бих уживала у двочасовној вожњи око језера потребно ми је 400 динара, јер сат изнајмљивања двоточкаша стаје 200 динара. А где су кокице, предах уз кафицу… Дакле, без хиљаду динара нема опуштања – искрена је студенткиња Катарина.

Било је и оних који су слободно време одлучили да проведу на пикнику. У управи највећег градског излетишта напомињу да на Ади постоји посебан простор, намењен паљењу ватре и печењу меса. Ко жели да потпали роштиљ, то треба да ради искључиво у том делу излетишта, не на другим местима. Пошто и за наредне дане метеоролози најављују релативно топло време надлежни подсећају да купање у језеру није дозвољено, јер има и таквих гостију.

– У овом периоду године углавном нема купача у Савском језеру. Температура воде не прелази четири степена, тако да суграђани никако не би требало да се купају. То што је вода веома хладна није једини разлог. У току зиме на Ади Циганлији не постоји ни спасилачка служба, али нон-стоп ради дежурна служба обезбеђења која може да реагује у сваком тренутку. И поред суграђани се, уколико тако одлуче, искључиво купају на сопствену одговорност – напомиње Маја Павловић, пи-ар ЈП „Ада Циганлија”.

На највећем градском излетишту увелико трају припреме за наредну сезону. Почеле су још крајем претходне, и то октобарским кошењем траве у језеру.

– Уследило је проширење кружног тока, као и изградња нове саобраћајне траке на улазној рампи. Постављено је још једно наплатно места на рампи. Проширују се саобраћајнице поред рампе код управе купалишта, гради се плато на језеру код централних трибина на површини од 180 квадрата за одржавање разних културних и спортских манифестација… Уређен је и пикник простор где су комплетно репариране све рустик гарнитуре и постављени бетонски платои испод њих. Сва дечја и спортска игралишта биће уређена, а очекује нас сакупљање лишћа, сеча ризичних стабала, уклањање коровске вегетације, посипање трим стаза… – набраја Павловићева.

У току је и јавна набавка за радове на пошљунчавању плаже. У управи „Аде” напомињу да ће поступак бити окончан наредног месеца, а посао завршен у априлу. И косачица ће се у Савском језеру наћи истог месеца, али почетак кошења језера зависи од вегетације и временских услова који утичу на њу.

—————————————–

О судбини голф клуба – на састанку ове недеље

У току ове недеље требало би да буде организован посебан састанак на коме ће бити речи о измештању голф клуба са Аде Циганлије, најавио је Милутин Фолић, главни градски урбаниста, подсећајући да град још није донео такву одлуку. У Голф клубу „Београд” наглашавају да су „непријатно изненађени и затечени” нацртом плана детаљне регулације Аде, којим је предложено уклањање голф терена. Град, ипак, тврди да ће „дати све од себе да се ови терени задрже”.

– Отворени смо за сваку врсту договора која ће омогућити да овакав квалитетан садржај настави да постоји, јер од њега Београд може само да има користи. Добра воља града је неспорна и од тога не треба правити никакве афере, тим пре што је план за уређење Аде Циганлије у изради скоро десет година и што је у току јавна расправа на којој свако може да учествује, да изнесе своје виђење – казао је Фолић.

У Голф клубу Београд подсећају да је у нацрту Плана детаљне регулације као централни проблем наведено потенцијално загађење водоизворишта.

– Сасвим смо сигурни да нисмо загађивачи, јер би у супротном, у претходних 13 година колико смо на Ади, надлежне службе за заштиту водоизворишта већ реаговале. Измештање терена је немогуће, јер терен може само да се уништи и изгради нови. Реч је о градском добру, а Завод за урбанизам хоће да уништи нешто што је неко други дао граду. Није логично рушити оно што је урађено по строгим светским стандардима. Голф клуб Београд је члан организације која се бави заштитом животне средине на игралиштима за голф и придржава се највиших светских стандарда о очувању животне средине – подсећају у Голф клубу „Београд”.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh