• Gradovi

  Rektor podneo ostavku zbog rušenja ugleda Univerziteta u Banjaluci

   

   

  Milan Mataruga izjavio je danas da je Senatu banjalučkog Univerziteta podneo ostavku na mesto rektora jer ne može da prihvati rušenje ugleda Univerziteta.

  On je kazao da je grupa studenata prekjuče „orkestrirano i smišljeno okupirala rektorat“ i organizovala proteste kako bi srušila ugled Univerziteta i smenila rektora.

  „To je grupa studenata koji ničim ne može parirati onim najboljima. Pitam se da li su Ratko Savić, Marija Puljarević i Željko Sladojević zaista legitimni predstavnici i da li oni žele raznim potezima osigurati pozicije podobnim, a ne najboljim studentima“, rekao je Mataruga na konferenciji za novinare.

  On je još kazao da je „simptomatično“ to što su se studenstki protesti desili pred izbore za studentski parlament, koji bi trebalo da se održe početkom decembra.

  Stotinak studenata, koje je prevodio predsednik Unije studenata RS Ratko Savić, prekjuče su „zauzeli“ rektorat banjalučkog Univerziteta, tražeći od rektora rešavanje više problema koji se odnose na naučno-nastavni proces, bolji standard studenata i rešavanje „seksualne afere“ na Tehnološkom fakultetu.

  Mataruga je kazao da je studentske predstavnike još prekjuče obavestio da skoro sve njihove zahteve prihvata, ali da za njihovo ispunjenje treba tražiti podršku institucija, kao i da je za neke potrebno dosta vremena.

  Istakao je da ni na koji način ne opstruiše istragu seksualnog uznemiravanja studentkinja na Tehnološkom fakultetu, već da je zatražio suspenziju Velimira Balabana, radnika studentske službe koji je umešan u tu aferu.

  „Od mog razumevanja bilo im je važnije da uzvrate uvredama, prekidajući me i pokušavajući da me spreče da objasnim sve detalje.

  Neki predstavnici studentata tom prilikom izneli su i niz neistina. Nisam dozvolio da se od Univerziteta pravi cirkus“, kazao je Mataruga.

  On je još naveo da je 1. oktobra stupio na snagu set akata koji pooštravaju kriterije akademskih standarda, uredjuju izbore u nastavnička i saradnička zvanja ne ostavljajući prostora za manipulaciju.

  „Biće da to mnogima ne odgovara.

  Brzo ćemo znati ko i šta stoji iza ove afere.

  Ima onih koji se deklarativno izjašnjavaju da su za promene, a u suštini upravo oni koče promene u visokom obrazovanju“, kazao je Mataruga.

  Naveo je i da je „dao sve od sebe, da mu je savest čista, jer je pokušao sa saradnicima da sprovede reforme, u čemu nije uspeo“.

  Mataruga je najavio da će se vratiti radu sa studentima na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com