Gradovi

Renci: Planovi Austrije – grubo kršenje evropskih zakona

RIM – Italijanski premijer Mateo Renci izjavio je danas da ideja Austrije o zatvaranju ogradom prelaza Brener predstavlja „grubo kršenje evropskih zakona“.

Renci je istakao da su ti planovi „protiv istorije, logike i budućnosti“, prenela je agencija Ansa.

Italijanski premijer je naveo da brojka migranata koji su preko Mediterana ove godine došli do Italije nije veća u odnosu na 2015. i 2014. godinu, ističući da je ovakvo dizanje uzbune oko imigranta preterano, naveo je Rojters.

Renci je reagovao nakon što je list „Tiroler tagescajtung“ preneo izjavu šefa policije austrijske pokrajine Tirol da bi Austrija mogla da izgradi 400 metara dugačku pograničnu ogradu na prelazu Brener s Italijom.

Da li će ograda biti izgrađena zavisiće od spremnosti Italije na saradnju, rekao je Helmut Tomac na konferenciji za novinare, navodi list.

Portparol policije u Tirolu je naveo da zasad ne može da potvrdi ovaj izveštaj, preneo je Rojters.

Pre tri dana austrijska policija je upotrebila biber sprej da bi rasterala demonstrante iz Italije koji su protestovali zbog planova o pooštravanju graničnih kontrola zbog izbeglica na prelazu Brener ka Italiji.

Do nereda je došlo kada je nekoliko stotina demonstranata, među kojima je bilo i nekih političara levičara, pokušalo da sruši policijske barikade na granici gde je Austrija najavila da će pooštriti kontrole kao odgovor na priliv migranata.

Austrija je ovog meseca najavila da će uvesti oštrije kontrole na graničnim prelazima najkasnije od 1. juna. Italija smatra da ovaj plan krši pravila EU o slobodi kretanja ljudi.

AP Photo/Mark Lennihan

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh