• Južna Srbija

  Реновирано пет основних школа на југу Србије

  Лесковац, Kуршумлија, Сурдулица, Блаце, Бела Паланка, 4. септембар 2017. – Уз помоћ Европске уније и Владе Швајцарске, после готово пола века, ученици и наставници пет школа на југу земље – „Трајко Стаменковић“ у Лесковцу, „Стојан Новаковић“ у Блацу, „Милоје Закић“ у Kуршумлији, ОШ „Вук Kараџић“ у сурдуличком селу Сувојница, као и „Љупче Шпанац“ у Белој Паланци, почињу нову школску годину у значајно бољим условима за учење и рад.

  Донатори су у обнову и енергетску санацију објеката преко развојног програма Европски ПРОГРЕС уложили 412.000 евра.

  Тако за 846 ђака лесковачке Основне школе „Трајко Стаменковић“ неће бити зиме након замене дотрајале грађевинске столарије и термоизолације крова и фасаде коју су донатори подржали са 95.000 евра.

  Радови на енергетској санацији обуватили су и постављање ЛЕД панела који осим уштеде у енергији дају боље осветљење и боље услове за рад и боравак у учионицама, док ће значајне уштеде у градском буџету бити остварене кроз смањење текућих трошкова одржавања објекта школе.

  „Након више од деценије, ученици и ученице наше школе неће више током зиме седети у јакнама у учионицама јер ће услови за боравак и учење, као и рад наставница и наставника бити далеко бољи у реновираном објекту”, каже директорка ове школе, Сунчица Илић.

  Ђаци Основне школе „Љупче Шпанац“ у Белој Паланци су ушли у нове учионице након што је уз подршку ЕУ и Владе Швајцарске замењен комплетни покривач на објекту школе и уређене подрумске просторије.

  На основу главног пројекта за реконструкцију школе, чију су израду такође подржали донатори Европског ПРОГРЕСа, зграда се енергетски санира средствима која је одобрила Kанцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије.

  Нову школску годину је данас у реновираној школи почело и око 600 ученика и ученица Основне школе „Милоје Закић“ у Kуршумлији. Енергетска санација ове куршумлијске школе, коју су Европска унија и Влада Швајцарске финансирали са 100.000 евра уз учешће општине Kуршумлија од 47.000 евра, укључили су замену старих дрвених прозора у учионичком блоку, као и термо и таванску изолацију, замену кровног покривача и израду фасаде.

  „Школа је ове године обележила 36 година од изградње и ово је прво улагање од оснивања које је обезбедило да ђаци и запослени имају праве услове за образовање и рад.

  У погледу унапређења енергетске ефикасности, Општина је чврсто опредељена да домаћински управља енергијом и контролише потрошњу, а посебну пажњу ћемо усмерити на јачање иниституционалних капацитета и примену мера ефикасног коришћења енергије“, рекао је Радољуб Видић председник општине Kуршумлија.

  У складу са принципима доброг управљања Општинско веће Kуршумлије је усвојило предлог Одлуке о буџетском фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност као и Програм енергетске ефикасности са акционим планом за период 2018-2020. године.

  Овај план дефинише правце деловања локалне самоуправе на подизању енергетске ефикасности објеката јавне намене док ће се до краја године успоставити и систем енергетског управљања.

  У Блацу су ЕУ и Влада Швајцарске уложиле 56.000 евра у реновирање Основне школе „Стојан Новаковић“, које је подразумевало замену старих подова, док је у циљу обезбеђивања једнаких услова за образовање у руралним подручјима, у сурдуличком селу Сувојница реновирана четворогодишња школа „Вук Kараџић“, као и Предшколска установа „Наша радост“.

  Радови за које су донатори определили 100.000 евра обувхатили су замену дела крова, столарије, подова и плочица, као и санитарних чворова, електроинсталације и фасада.

  Грем Тиндал, менаџер програма Европски ПРОГРЕС је истакао да су ЕУ и Влада Швајцарске преко Европског ПРОГРЕСа уложиле скоро два милиона евра у побољшање услова школовања за основце, средњошколце и студенте у 34 слабије развијене општине на југозападу и југоистоку земље.

  „Европска унија и Влада Швајцарске кроз унапређење социјалне инфраструктуре пружају подршку унапређењу образовања како у урбаним тако и у руралним срединама доприносећи на тај начин стварању друштва са једнаким шансама за све“, рекао је Тиндал и додао да је образовање кључно за развој друштва јер директно утиче на смањење сиромаштва, доприноси економском расту, као и већој родној равноправности и једнакости у друштву.

  Радови су у току и у општини Тутин, у селу Западни Мојстир које ће добити потпуно нову основну школу за 50 ђака из овог и околних села, док ће средњошколци у Црној Трави ускоро имати боље услове за учење и становање у реновираној школи и Дому ученика „Милентије Поповић“.

  Љ.П.

  1 Komentar

  1 Komentar

  1. Љубомир Костић

   5. септембра 2017. at 07:29

   Хвала Европској унији и Швајцарској!

   Питам се само, где ли потрошисмо онолики буџетски суфицит о коме се стално говори? Како то да, у тренутку када је државна каса пуна пара, морају странци да финансирају оправку наших школа?

   Љубомир Костић

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com