• Gradovi

  Republika Srpska: Referendum važeći tek u martu ili aprilu?

  BANJALUKA – Rezultati referenduma u Republici Srpskoj o Danu Republike mogli bi postati zvanični tek na proleće naredne godine, pišu „Nezavisne novine“.

  Kako navodi taj list to bi se moglo desiti jer je Ustavni sud RS na današnjoj sednici Veća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa odlučio da je Narodna skupština RS prekršila interes bošnjačkog naroda, budući da izveštaj o rezultatima referenduma nije pre objavljivanja u „Službenom glasniku RS“ dostavljen u Veće naroda na razmatranje.

  Sa odlukom Ustavnog suda RS saglasili su se i Bošnjaci u NS RS, Sekretarijat parlamenta, kao i poslanici vladajućih stranaka i opozicije.

  Ono, pak, oko čega su se danas koplja lomila jeste motivacija Sekretarijata – da li je odluka o rezultatima referenduma namerno poslata mimo procedura, kako bi se sprečilo dalje procesuiranje članova Komisije za sprovođenje referenduma u Tužilaštvu BiH, kako tvrdi opozicija, ili – upravo suprotno tome – isključivo kako bi odluka što pre bila objavljena, čime bi i rezultati referenduma postali zvaničan akt RS.

  Nedeljko Čubrilović, predsednik NS RS, zaustavio je spekulacije da se radi o namernom propustu navodeći da je učinjena proceduralna greška i da će parlament sada samo ponoviti proceduru prihvatanja izveštaja o referendumu, s tom razlikom da će ih ovog puta, poštujući odluku Ustavnog suda RS, uputiti u Veće naroda RS pre slanja „Službenom glasniku“.

  „Generalni sekretar je nadležan za objavu. On nikakvu grešku nije napravio jer je bilo mišljenje da je reč o odluci, a takvim aktima Ustavni sud se do sada nije bavio“, rekao je Čubrilović.

  Slično tvrdi i Marko Aćić, generalni sekretar parlamenta, ističući da je postojala najbolja namera, ali da greška nije suštinska, već isključivo proceduralna.

  Ukoliko Klub Bošnjaka u Veću naroda podnese apelaciju o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa, Aćić je ocenio da bi rezultati referenduma mogli postati zvanični u martu ili aprilu naredne godine, navodi banjalučki list.

  „Ovde nije povređeno nikakvo meritorno pravo, nego samo pravo Veća naroda RS da oni prvi razmatraju i čitaju te akte“, naglasio je on.

  Iako nije direktno najavio apelaciju, iz izjave koju je dao Senad Bratić, potpredsednik NS RS i član „Domovine“, to se moglo naslutiti.

  Rekao je da se Bošnjaci principijelno zalažu za poštovanje procedura i prava koja proističu i iz Ustava RS i iz Ustava BiH, te da će ih nastaviti proceduralno koristiti. Za Vukotu Govedaricu, predsednika SDS-a, nema dileme – proceduralna greška je učinjena namerno kako bi se, kako on tvrdi, referendum o izjašnjavanju o Danu Republike pretvorio u neobaveznu anketu.

  „Referendum se desio, a objave u „Službenom glasniku“ nema, iz čega je jasno da je bio samo jedna obična anketa koja je vladajućoj garnituri poslužila za klasičnu manipulaciju pred lokalne izbore“, ustvrdio je Govedarica, koji takođe tvrdi da sada neće biti moguće ponoviti proceduru jer je, kako je objasnio, NS RS raspustila Komisiju za sprovođenje referenduma, koja je jedina nadležna da podnese izvještaj parlamentu o rezultatima narodne volje.

  Čubrilović, pak, tvrdi da NS RS jeste konstatovala da je komisija prestala sa radom, ali da je još u funkciji iz proceduralnih razloga, te da nema nikakve prepreke da u tom svojstvu ponovo izveštaj podnese.

  Ustavni sud RS je na današnjoj sjednici, osim što je odbacio objavljivanje pomenutog izveštaja reagujući na pokretanje vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, prihvatio da razmatra zaštitu vitalnog nacionalnog interesa o Zakonu o praznicima RS, koji je izmenjen na osnovu sprovedenog referenduma, ali je odbacio zahtjev Bošnjaka da Ustavni sud proglasi neustavnim Zaključak parlamenta da Vlada RS reguliše na koji način će se primenom pomenutog zakona osigurati verske slobode.

  Ustavni sud je to obrazložio tako što je naglasio da zaključak ne sadrži pravnu normu opšteg karaktera, što kako navode „Nezavisne“ znači da akt nije obavezujući.

  Foto Tanjug/Z. Žestić, ilustracija

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com