Novosti online

Решења за државна предузећа до 31. маја

Судбина свих 17 предузећа заштићених од наплате потраживања биће разрешена до 31. маја, до када ће бити продата или у стечају. Избори и предизборна кампања неће утицати на померање рокова. Они неће одложити и успорити послове на решавању статуса ових предузећа. Пословање сваког предузећа се пажљиво разматра и траже најоптималније решења, уверавају у Министарству привреде.

Они подсећају да је за седам предузећа пронађено решење.

За ПКБ је расписан јавни позив за продају имовине и рок за достављање понуда истиче 29. фебруара. Три предузећа „Прве петолетке” преузео је конзорцијум радника. У „Фабрици ауто-мазива” из Крушевца биће спрoведен унапред припремљен план реорганизације, док „Прва искра” – Барич и „Застава група” иду у стечај.

– У ових 17 предузећа ради нешто више од 21.000 радника. Држава је прошле године обезбедила средства за раднике који су хтели да узму социјалне програме. Из ове групе од 17 стратешких предузећа за ову опцију одлучило се око 600 радника „Трајала” и „Јумка”. Влада ће и ове године обезбедити новац за исплату социјалних програма, тако да је у неким предузећима у току пријављивање радника, док ће у осталим то бити урађено у наредном периоду – кажу у Министарству.

Министар Жељко Сертић више пута је рекао да ће са РТБ „Бор” и „Ресавицом” бити проблема. РТБ „Бор” је једини произвођач бакра, злата и сребра у Србији, метала који су берзанска роба, а у свом систему запошљава више од 4.500 радника. Рудници „Ресавица” имају сировински потенцијал у лежиштима угља од око милијарду тона. То јавно предузеће, које повезује девет рудника угља с подземном експлоатацијом, има 3.845 радника. Предлог за „Ресавицу” очекује се овог месеца.

Овог месеца требало би да буде расписан и тендер за „Галенику”. Она на домаћем фармацеутском тржишту има удео од 10 одсто и та компанија запошљава више од 1.500 радника.

Док је РТБ „Бор” покренуо Унапред припремљен план реорганизације, како би се договорио с повериоцима о измирењу дугова који су, према писању медија, достигли скоро 900 милиона евра. Мада руководство РТБ најављује смањење плата и социјални програм, који подразумева отпремнине од 200 евра по години стажа. Очекује се да се број запослених на основу социјалног програма и технолошког вишка смањи за 800, још око стотину одлази у пензију, а 250 радника биће на принудном одмору.

Међу предузећима чији статус још није решен налазе се и „Фабрика аутомобила Прибој”, „ХИП Петрохемија Панчево”, „Јумко” из Врања, крушевачка „Трајал корпорација”, „Политика” АД, „Икарбус” и „Индустрија каблова Јагодина”.

Док се чека разрешење њихове судбине, поједина настављају да зидају рачуне.

„Петрохемија” за гас дугује чак 27 милијарди динара, струју нису платили у износу од шест милијарди, а НИС-у су остали дужни око 23 милијарде динара. Међу заштићеним фирмама које су велики дужници за енергенте су „Азотара” и „Ресавица”. Само „Азотара” и „Петрохемија” дужне су око 40 милијарди динара за гас, а остатак привреде дугује још готово толико.

Одмах после најаве ванредних избора било је јавних спекулација да би „одлазећа” влада могла рок за трајно решавање судбине „заштићених предузећа” да одложи за неки месец и тај врућ кромпир утрапи новом кабинету. Судећи по возном реду обавеза које све чекају садашњу владу Александра Вучића сви су изгледи, а то нам потврђују и у Министарству привреде, да државна, по некима и стратешка предузећа, више неће добити нову шансу – продаја или стечај.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh