Novosti online

Реткe фотографије Мерилин Монро коначно пред публиком

Да је жива Норма Џин, девојчица која је одрастала по хранитељским породицама и касније стасала у холивудску диву чија харизма плени и пола века после изненадне и велом мистерије обавијене смрти, она би ове године славила 90. рођендан. Лице најпознатије плавуше са целулоидне траке, феномена поп културе и узора многим каснијим женама у шоу бизнису, Мерилин Монро смеши се данас са 13 фотографија славних фотографа – Милтона Грина и Дагласа Киркланда, у лондонској „Малој црној галерији”.

Ретко објављиване фотографије глумице овенчане „Златним глобусом” до краја фебруара могу да виде сви посетиоци Лондона, не само заљубљеници у њен таленат и лепоту већ и рад мајстора фотографије.

Изложни су портрети које је овековечио Даглас Киркланд 1961. године са фото-снимања названог „У кревету са Мерилин”, уједно и њеног последњег јер је неколико месеци касније – 5. августа 1962. године глумица пронађена мртва. Уметник заслужан за статус фотографије у светским медијима шездесетих и седамдесетих година 20. века, сарадник „Лајфа” и многих других часописа, управо то снимање – када је глумица позирала нага испод свилене постељине – описао је као најлепше вече плеса Мерилин и објектива апарата. Киркланд је овековечио и друге диве попут Одри Хепберн и Марлене Дитрих, али по његовом сведочењу ни једна није била толико сексепила, харизматична и аутентична као Мерилин.

Црно-беле и у боји, фотографије Милтона Грина настале су неколико година раније. Са њим је први пут сарађивала 1953. године и до трагичног краја, фотограф је у више од 50 снимања забележио више од 5.000 њених слика. Многе су остале сакривене од очију јавности.

Глумица која је 1946. године потписала први професионални уговор са холивудским студијом „Фоксом”, променивши име и тако отворивши значајно поглавље седме уметности и поп културе, остварила је запажене улоге у данас култним остварењима попут „Неки то воле вруће” (награђена „Златним глобусом” за најбољу женску улогу), „Седам година верности”, „Како се удати за милионера”…

Секс симбол друге половине 20. века и у многим анкетама најлепша жена свих времена довођена је у везу са познатим политичарима те ере, од најмлађег председника Сједињених Америчких Држава Џона Кенедија до познатих колега глумаца.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh