• Kultura

  Retrospektivna izložba Barbariena u „Cvijeti Zuzorić“

  BEOGRAD – Retrospektivna izložba Predraga Milićevića Barbariena biće otvorena sutra u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.

  Autor izložbe i monografije „Barbarien“ je muzejski savetnik Nina Krstić, koja će zajedno sa istoričarkom umetnosti Oliverom Vukotić predstaviti 19. jula četvorojezičnu knjigu o delu Predraga Milićevića.

  Predrag Milićević Barbarien je jedan od najznačajnijih art brutista na širem evropskom planu.

  Njegovim delom studiozno se bavila Nina Krstić koja u monografiji, između ostalog, ističe da je svet, koji slika Barbarien (1963-2013), bučan i pun sirove energije.

  „On harmoniju nalazi u disharmoniji, a balans u disbalansu. Od trivijalnog do uzvišenog, od gole istine do gole laži, bez tabua, njegova dela predstavljaju snažne, opsesivne ispovesti. Sa svega nekoliko zamaha, on stvara siže u trenutku, a onda pušta da linija i boja ožive oblike, da se susretnu sa njegovom idejom“, primetila je Krstić.

  Ona je napisala da je Barbarien „skidao debele nanose patine, lažni, šareni plašt sa umetnosti, ogoljavajući je do same srži i razgradivši je krenuo od početka, stvarajući sopstvenu umetničku realnost“.

  „Na ravan opšteg uzdizao je ljudske konflikte i strasti, stvarao unutrašnju napregnutost formi kao večnu borbu dobra i zla, asocirajući ponekad na besmisao i ljudsku kratkotrajnost“, ocenila je Krstić.

  Izložba u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ trajaće do 1. avgusta.

  Foto screenshot-mnmu.rs

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com