• Novosti online

  Rezolucija Saveta Evrope o zaštiti migrantkinja od rodnog nasilja

  Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je danas rezoluciju kojom se od zemalja članica i posmatrača traži da pruže zaštitu od rodnog nasilja ženama i devojkama koje prolaze kroz evropske zemlje ili u njima traže azil.

  U rezoluciji se navodi da se i pored toga što su azilantkinje izložene najrazličitijim oblicima nasilja, njihova zaštita se ne smatra prioritetom, a „rodna dimenzija izbegličke krize se često zapostavlja“.

  Prilikom usvajanja rezolucije rečeno je da je zaštita žena od rodnog nasilja prioritet, i da obaveza njihove zaštite nije samo na zemljama koje su krajnje odredište migranata, već i na zemljama tranzita, kao i da je neophodno obezbediti im „adekvatnu pomoć da bi prevazišle traume“.

  Rezolucija poziva zemlje članice i posmatrače koji to još nisu učinili, da „bez odlaganja“ potpišu i ratifikuju konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i protiv trgovine ljudima, a navodi se i da je neophodno da u prihvatnim centrima bude ženskog osoblja koje će raditi sa ženama.

  U debati je učestvovalo više od trideset poslanika iz svih poslaničkih grupa. Amandmani su usvojeni jednoglasno, a rezolucija velikom većinom.

  Sednicom je predsedavala šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Aleksandra Djordjević.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com