• Gradovi

  RFE: Neki od proizvodjača respiratora kažu da nisu dizali cene

   

   

  Neki od proizvodjača kliničkih respiratora kažu da potražnja jeste ogromna, ali da cene nisu menjali, dok državni vrh u Srbiji upozorava da su cene aparata za mehaničku ventilaciju enormno povećane, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

  U nemačkoj kompaniji „Dräger“, jednoj od vodećih proizvodjača medicinske opreme, od koje je Srbija u martu kupila 15 respiratora, kažu za RSE da do sada nisu povećavali cene proizvoda tokom ove krize, te da trenutno nude „manje popuste“.

  Kako se navodi u pisanom odgovoru „Narooma Medical“ iz Irske, prošlog meseca je potražnja bila 10 puta veća od uobičajene. Najjeftiniji model košta 11.900 evra.

  „Neke kompanije su menjale cene, ali mi u ‘Narooma Medical’ to nismo uradili niti ćemo“, kažu u ovoj kompaniji i dodaju da od početka pandemije nisu odbili nijednog kupca, kao i da nemaju listu čekanja.

  Da je potražnja „enormno povećana“ kaže i Jens Halek (Hallek), generalni direktor švajcarske kompanije „Hamilton Medical AG“, koja od 1983. godine izradjuje respiratore.

  Halek napominje da su cene respiratora ostale onakve kakve su bile i pre pandemije virusa korona. „Osudjujemo bilo kakvo oportunističko korišćenje ove humanitarne krize, uključujući povećanje cena“, kaže on.

  Ni u ovoj kompaniji ne otkrivaju cene svojih proizvoda, ali Halek kaže da „cene u velikoj meri zavise od tipa respiratora i njegove konfiguracije“. Na sajtu ove kompanije može se naći deset različitih vrsta respiratora.

  U opširnom tekstu RSE podseća na izjave srpskih zvanilčnika o problemima vezanim za nabavku respiratora i povećanja cena, kao i na pisanje izraelske štampe o porastu cena.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com