Gradovi

RIK: Spisak vodi Ministarstvo državne uprave

BEOGRAD – Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević izjavio je, nakon polemike koliko građana ima pravo glasa, pre svega na Kosovu i Metohiji, da birački spisak vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

„Prilikom zaključivanja biračkog spiska treba da se odredi ukupan broj birača, u koji ne ulaze lica koja imaju prebivalište u nekim opštinama na teritoriji Kosova i Metohije, u kojima se još od bombardovanja ne sprovode izbori“, rekao je Đurđević.

Prema njegovim rečima, u pitanju su opštine poput Đakovice, Glogovca, Kačanika, Drenice, a cifra od sedam miliona birača, koju je ponudilo Ministarstvo, pogrešna je jer su u taj broj uključena i lica sa prebivalištem u tim opštinama.

„Ukupan broj birača čine lica u opštinama u kojima se sprovode izbori i ne bi trebalo da se razlikuje od broja na izborima 2014. godine“, rekao je Đurđević.

Na izborima 2014. godine ukupan broj birača iznosio je 6.700.000. Konačan broj birača objavljuje RIK 10. aprila, kada se zaključi birački spisak.

Kada je reč o glasanju na teritoriji Kosova i Metohije, Đurđević je istakao da je Kancelarija za KiM u kontaktu sa predstavnicima OEBS-a i da će se glasati na isti način kao na prethodnim izborima.

Đurđević je rekao i da je RIK počeo da radi pre nedelju dana i od tada zaseda dan i noć, budući da radno vreme RIK-a zavisi od podnosilaca izbornih lista, koji liste podnose noću.

„Ko god da se najavi da će listu predati iza ponoći, u pola tri, pola pet, mi mu izađemo u susret“, rekao je predsednik RIK-a.

Đurđević je istakao da glasački materijal, plaćen 53,5 miliona dinara, nije mogao biti nabavljen jeftinije, uzevši kao primer sprej koji ima ograničen rok trajanja.

„Spreju napravljenom za izbore 2014. je istekao rok trajanja i sve bočice su morale da se skupe i vrate proizvođaču, koji ih odlaže u skladu sa tehničkim pravilima“, rekao je predsednik RIK-a.

Kako je naveo, najveći deo novca iz budžeta RIK-a, kada je reč o izborima, odlazi na finansiranje biračkih odbora.

„U Srbiji ima oko 8.500 biračkih mesta, birački odbori imaju šest članova u stalnom sastavu, svaka lista ima po dva člana u proširenom sastavu. Ako bude isti broj lista kao na izborima 2014, kad ih je bilo 19, imaćemo 44 člana u svakom biračkom odboru. Pomnožite to sa 8.500, pa sa 1.500“, istakao je Đurđević.

Foto Tanjug/ J.Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh