• Gradovi

  Rim se hvali čistim Koloseumom

  RIM – Iako su i do sad bili ponosni, Italijani su od danas, na čelu sa premijerom Mateom Rencijem, za nijansu ponosniji na jednu od najvećih znamenitosti svoje zemlje – Koloseum u Rimu, čija restauracija fasada je završena.

  Amfiteatar za gladijatorske borbe sagrađen pre skoro 2.000 godina, a koji godišnje poseti 6 miliona turista, danas je zablistao posle godina i godina zapuštenosti.

  Usled smanjene finansijske pomoći države, i loše politike i brige o kulturnim znamenitostima, brojni istorijski spomenici u Italiji zanemarivani su decenijama, što je ugrozilo, između ostalog, 51 spomenik Uneskove svetske kulturne baštine.

  Među tim spomenicima je i rimski Koloseum, koji nije obnavljan još od vremena Musolinija, a čiju obnovu je inicirao pre pet godina poznati proizvođač cipela „Tods“, ponudivši 25 miliona evra za restauraciju simbola antičkog Rima.

  Uprkos riziku da čitav projekt obnove Koloseuma propadne zbog kontroverzi u vezi sa ugovorom o resautraciji građevine, sređivanje fasade amfiteatra kraj Rimskog foruma sada je završeno.

  Predsednik italijanske vlade Mateo Renci pohvalio je ogromni projekat čišćenja i sređivanja jedne od najvećih građevina antičkog sveta, koji, kako kaže, treba da služi za primer zaštite velike nacionalne kulturne baštine, renosi Rojters.

  U protekle tri godine, restauratori su četkama od prirodnog vlakna očistili više od 10.000 kvadratnih metara kamene fasade, nanoseći 1.700 kilograma gita u pukotine na zidovima, dok je spomenik i dalje bio otvoren za posete.

  Sledeća faza restauracije je unutrašnjoj Koloseuma, a ministar za kulturu Italije Dario Frančeskini već je odvojio 18 miliona evra za sređivanje centralnog podijuma za kulturne događaje.

  Foto twitter@CattarinJr

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com