Gradovi

Rio u borbi protiv virusa „zika“ uoči Olimpijskih igara

RIO DE ŽANEIRO – Vlasti Rio de Žaneira najavile su pojačane mere na iskorenjivanju komaraca prenosilaca virusa „zika“ na olimpijskim borilištima, šest meseci uoči početka letnjih Olimpijskih igara, čiji je taj grad domaćin.

Virus „zika“, koga prenose komarci, smatra se odgovornim za ozbiljne defekte na rođenju, ukoliko je majka zaražena tokom trudnoće.

Među tim defektima je mikrocefalija, gde se beba rađa sa manjim obimom glave nego što je normalno, preneo je AFP.

Dramatičan porast incidenata širom Latinske Amerike, posebno u Brazilu, podstakao je vlasti da upozore trudnice da ne putuju u ovaj region – što je osetljiva tema s obzirom da se Rio sprema da postane prvi južnoamerički grad domaćin letnjih Olimpijskih igara, koje počinju 5. avgusta.

Brazil i nekoliko drugih država je čak savetovalo žene da odlože planiranu trudnoću.

„Kancelarija gradonačelnika pojačaće inspekcije za Olimpijske igre u avgustu, uprkos tome što je ovo period sa manjim brojem komaraca“, saopšteno je danas iz gradske skupštine.

Kampaniji protiv komaraca pomaže činjenica da će igre biti održane tokom zimskog perioda na južnoj hemisferi, ali i pored toga uloženi dodatni napori u cilju prevencije, navodi se u saopštenju.

Gradski sektor za zdravstvo upošljava 3.000 ljudi cele godine, a „tokom igara biće određen tim čiji će zadatak biti olimpijske instalacije“, stoji u saopštenju.

Zvaničnici navode da je ključna mera uklanjanje ustajale vode, koja je pogodno tle za razmnožavanje komaraca.

Ipak, oko 80 odsto komaraca se razmnožava oko stambenih objekata, „što pokazuje da je borba…dužnost svih“, dodaje se u saopštenju.

Prvi test za ovaj grad biće godišnji karneval, koji upravo počinje, i koji će privući veliki broj ljudi, uključujući turiste, navela je francuska agencija.

AP Photo/Leo Correa

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh