Novosti online

Роки бојкотује Оскара

Иако је фаворит за освајање Оскара за споредну улогу у филму „Крид: рађање легенде”, Силвестер Сталоне најавио је да ће можда бојкотовати 88. доделу награда Америчке филмске академије, 28. фебруара у „Кодак” театру.

Глумац, познат по улози Рокија, коју тумачи и у „Криду” само што је Роки сада тренер, није задовољан тиме што ни редитељ Рајан Куглер ни глумац Мајкл Б. Џордан, иначе обојица Афроамериканци, нису номиновани за Оскара. Тиме се придружио групи афроамеричких филмских стваралаца, које предводе редитељ Спајк Ли и глумачки пар Џада Пинкет Смит и Вил Смит, који су најавили бојкот Оскара јер међу 20 номинованих глумаца нема ниједног Афроамериканца, као ни прошле године.

На ручку у Лос Анђелесу, уприличеном за све номиноване ауторе, Сталоне је испричао новинарима да још није донео одлуку да ли ће присуствовати свечаној церемонији доделе признања. Испричао је да се консултовао са редитељем „Крида” Куглером и да му је искрено рекао: „Ако желиш да идем, ићи ћу, а ако не желиш, нећу”.

На то га је редитељ замолио да иде на доделу како би представио филм.

„Верујем да ће се ствари променити и да ће Академија наћи решење за проблем одсуства афроамеричких и хиспано глумаца међу номинованима”, рекао је глумац.

Сталоне је признао да овогодишњој додели Оскара приступа врло емотивно. Разлог томе је што је номинован за Оскара после скоро четири деценије. За тумачење Рокија Балбое у „Криду”, Сталоне је забележио трећу номинацију за Оскара у каријери: 1977. године за филм „Роки” био је номинован за главну улогу и, као сценариста, за оригинални сценарио. Није тријумфовао ни у једној од две поменуте категорије, али је филм награђен Оскаром за најбољи 1976. године, а статуету су примили, наравно, продуценти. Иако тада није награђен, Сталоне је славио са екипом филма који га је прославио, а ове године има највеће шансе, међу мушким епизодистима, да изађе на сцену „Кодак” театра и први пут у каријери дугој пет деценија подигне Оскара.

„Ћерка ме сада најзад гледа као глумца, а не као лошег играча голфа”, нашалио се Сталоне којем тријумф предвиђају многи амерички критичари, а добро стоји и на кладионицама.

Ако Сталоне и изостане а буде награђен, неће бити први глумац који није лично примио статуету. Чувен је пример бојкота доделе Оскара, који је смислио Марлон Брандо.

Уместо да прими Оскара 1973. године за тумачење лика дон Вита Корлеонеа у „Куму”, уместо Бранда на сцену је изашла мање позната глумица Сашин Литлфедер и рекла да је глумац згрожен искоришћавањем Индијанаца у ТВ сврхе и њиховим третирањем у Холивуду, чиме је још једном потврдио репутацију „лошег” момка коју је градио годинама.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh