• Novosti online

  Rosa soba za podršku dojenju uskoro u GAK Narodni front (VIDEO)

  Ginekološko-akušerska klinika „Narodni front“ u Beogradu imaće prvu specijalizovanu sobu za podršku dojenju gde će majke moći da potraže savete, uče o dojenju ili da u njoj provede vreme sa bebom, najavljeno je danas u toj zdravstvenoj ustanovi.

  Rosa soba za podršku dojenju je deo nove inicijative Ministarstva zdravlja i Rosa vode čiji je cilj da podrži mame na početku života sa bebom tako što će im omogučiti svu neophodnu pomoć, edukaciju i podršku oko dojenja.

  Rosa voda, deo sistema Koka kola (Coca-Cola) Srbija, do sada je u Srbiji otvorila tri banke humanog mleka i 20 škola roditeljstva. U otvaranju sobe za podršku dojenju pomogli su i potrošači doniranjem sredstava kupovinom „rosa“ vode.

  Državni sekretar Ministarstva zdravlja Radisav Šćepanović je kazao da je neophodno da se mame ohrabre i dobiju snažniju podršku da bi dojile decu jer kada je reč o dojenju situacija u Srbiji nije nimalo ohrabrujuća.

  Kako je naveo, istraživanja pokazuju da, iako 90,4 odsto novoredjene dece započne dojenje, samo 12,8 procenata dece se isključivo doji do šestog meseca, dok je 47,2 procenata dece uzrasta do pet meseci pretežno dojeno.

  On je podsetio da je Vlada Srbije donela Nacionalni program podrške dojenju sa idejom da podrži dojenje kao najbolji i najzdraviji način ishrane novorodjenčeta, odojčeta i malog deteta do navršene druge godine, koje unapredjuju zdravlje majke i deteta, tokom čitavog života.

  „Upravo su ovakve inicijative društveno odgovornih kompanija način da se pomogne da se stopa dojenih beba podigne i to je projekat od nacionalnog značaja“, istakao je Šćepanović i pozvao druge kompanje i organizacije da se uključe u akciju podrške dojenju.

  Vršilac dužnosti direktora GAK „Narodni front“ Željko Miković je kazao da se u toj zdravstvenoj ustanovi godišnje rodi više od 7.000 beba i da je od velikog značaja da bebe od prvog dana počnu da doje, jer je to za njih najbolja moguća hrana.

  Po njegovim rečima za uspešnost dojenja je važna što bolja edukovanost zdravstvenih radnika i majki o značaju dojenja.

  „Rosa je oduvek oduvek bila tu za bebe i roditelje“, kazao je direktor franšize kompanija Koca-kola Srbija Luka (Luca) Santandrea i zahvalio gradjanima koji su kao i do sada prepoznali značaj i doprineli da Rosa podrži ono što je važno – zdravlje čitave porodice.

  On je najavio da će Rosa voda u sledećoj fazi podrške dojenju pružiti pomoć mamama kada izadju iz porodilišta, tako što će se ohrabrivati da doje na javnom mestu.

  Niz aktivnosti u kampanji pod nazivom „Beba bira gde“ biće usmeren na podizanje svesti i edukaciju javnost na važnost dojenja na javnom mestu, kako bi se mamama pružila neophodna podrška, u cilju da se broj dojenih beba u Srbiji poveća.

  Koordinatorka Nacionalnog programa podrške dojenju Ljiljana Stanković je istakla da je neprocenjiv značaj prvog kontakta majke i bebe kao i dojenja.

  „Dojenje je ulaganje u opšte zdravlje i bebe i majke i nema odgovarajuću zamenu. Medjutim, sve majake nisu u prilici da doje i podrška dojenju znači ne samo podršku prirodnoj ishrani beba već i majkama koje ne doje decu. Rosa soba će biti mesto i za te majke gde će moći da se obuče kako da na najbolji način hrane decu“, kazala je Stanković.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com