• Gradovi

  RS odlučila da prekine saradnju sa Sudom i Tuzilaštvom BiH

  BANJALUKA – Vlada Republike Srpske odlučila je da prekine svaku saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštiru (SIPA) zbog hapšenja koja su danas sprovedena na području Novog Grada, objavio je portal banjalučkih Nezavisnih novina.

  Prekid saradnje sa Tužilaštvom, Sudom i Sipom, odnosi se i na institucije RS, potvrdio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS nakon vanredne sednice Vlade RS, održane danas u Banjaluci.

  „Vlada RS smatra da jutrošnji postupak SIPA predstavlja grubo kršenje policijske saradnje“, rekao je Lukač.

  On je rekao novinarima da je na vanrednoj sednici Vlade RS zaključeno da se pretresom zgrada opštine, policije i komunalnog preduzeća u Novom Gradu koji je obavila SIPA dovodi u sumnju poverenje u MUP Srpske, koje je do sada uvek sarađivalo sa bezbednosnim agencijama u BiH, te Sudom i Tužilaštvom BiH.

  U Novom Gradu, odnosno Bosanskom Novom jutros je uhapšeno pet osoba osumnjičenih za ratne zločine nad Bošnjacima 1992. godine, saopštila je SIPA-e.

  Pretresano je više lokacija među kojima je i zgrada MUP-a u tom mestu.

  Privođenje se sprovodi u okviru predmeta u kojem Tužilaštvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na ovom području, nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, tokom 1992.

  Uhapšeni su: Babić Ljuban (1962), Balaban Ranko (1959), Karlica Rajko (1968) Odžić Mirko (1960) i Brčin Milenko (1963), preneli su mediji u BiH.

  Foto Tanjug, Z. Žestić (arhiva, ilustracija)

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com