• Gradovi

  RSF: Manje novinara uhapšeno, ali više oteto u 2015. godini

  PARIZ – U ovoj godini je u svetu uhapšeno manje novinara nego lani, ali je broj novinara koji su kidnapovani značajno povećan, objavila je danas organizacija „Reporteri bez granica“ (RSF) u svom najnovijem godišnjem izveštaju.

  Broj novinara koji su uhapšeni je 2015. pala za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu, na 153, saopštio je RSF, navodeći da je po tom pitanju Kina najlošija i da je ona „najveći svetski zatvor za novinare“, prenela je agencija AFP.

  Posle Kine, po broju uhapšenih novinara sledi Egipat, a RSF je takođe osudio Iran i Eritreju zbog zatvaranja pripadnika sedme sile.

  Tokom ove godine je ukupno 54 novinara kidnapovano, što je čak 35 odsto više nego lani, a zemlja u kojoj su ekstremisti ili kriminalci oteli najviše reportera je Sirija, u kojoj je kidnapovano 26 novinara, saopštio je RSF.

  Samo Islamska država drži zarobljenima 18 novinara, uglavnom u Siriji i Iraku, navela je ta organizacija za zaštitu slobode štampe.

  „U nekim konfliktnim zonama se razvila prava industrija kidnapovanja“, izjavio je generalni sekretar RSF Kristof Deloar i ukazao na Jemen kao najnoviju problematičnu zemlju po tom pitanju, budući da su pobunjenici Huti i Al Kaida tokom 2015. u Jemenu kidnapovali 33 novinara, prema samo dva iz 2014. godine.

  Libija beleži najveći broj nestalih novinara u ovoj godini, pa se u toj zemlji trenutno osam novinara smatra nestalima, a politička klima u toj zemlji „otežava vođenje istraga za lociranje nestalih ljudi“, naveo je RSF.

  Foto Tanjug/Z.Žestić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com