Novosti online

РТБ Бор смањује број запослених

БОР– Управни одбор РТБ-а Бор донео одлуку о спроводењу поступка за утврђивање вишка запослених у комбинату бакра.

На основу те одлуке, у Басену Бор је у току анкетирање радника који су спремни да добровољно прихвате социјални програм.

Очекује се да се број запослених на основу социјалног програма и технолошког вишка смањи за 800, још око стотину одлази у пензију, а 250 радника биће на принудном одмору.

Ова одлука је донета да би се смањили трошкови пословања компаније.

„Ми смо прошле године, после шест година позитивног пословања, имали губитак од осам милиона долара. Разлог за то је, са једне стране, пад цене бакра на светском тржишту”, рекао је Танјугу генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски, истичући да су због ниске цене бакра много веће компаније од РТБ-а Бор принуђене да отпуштају раднике, а готово половина ради са губитком.

„Са друге стране, имали смо проблеме на површинским коповима у Мајданпеку због петодневног прекида снабдевања електричном енергијом, када је коп поплављен, а ми смо производњу стабилизовали тек у октобру 2015. године, и пожар на новој фабрици сумпорне киселине који нам је направио додатне трошкове”, казао је Спасковски, наводи Танјуг.

Према његовим речима, у јулу 2015. РТБ поцео је да примењује максималне мере штедње, смањење норматива у производњи, уштеде електрицне енергије и горива, али да стабилизовање пословања није могуће без смањења трошкова који се односе на зараде.

„То раде све светске компаније, смањују зараде и отпуштају раднике. То радимо и ми, али зараду нећемо умањити радницима у директној производњи”, навео је он.

„Постоји технолошки вишак од око 150 радника и стотинак запослених који одлазе у пензију, а отворена је могућност за добровољни социјални програм за који се јавило око 150 радника и још 510 запослених је ту са више од 38 година радног стажа који це добити социјални програм. Још око 250 радника ће морати да крене на плаћено одсуство”, рекао је Спасковски.

На овај начин, према његовим речима, месечно ће се уштедети 1,1 милион долара.

„РТБ Бор мора ове године по свим позицијама да уштедети 25 милиона долара. На тај начин нећемо имати губитке и пословаћемо позитивно”, нагласио је Спасковски.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh