• BG

  RTS krši prava građana Srbije načinom naplate takse

  Zaštitnik građana utvrdio je da Radio-televizija Srbije (RTS) krši prava građana jer ne odlučuje u zakonskom roku o zahtevima za oslobađanje plaćanja takse za javni medijski servis, objavljeno je danas na sajtu zaštitnika.

  Foto: screenshot

  Kako se dodaje, građani, podnosioci zahteva, ne mogu snositi odgovornost za postojanje „objektivnih i tehničkih razloga“, niti drugih okolnosti koje su uzrok kašnjenja, kao ni njegovih posledica.

   „Dužnost RTS-a kao nosioca javnih ovlašćenja, jeste da uzroke kašnjenja otkloni, a svoj rad organizuje na način koji obezbeđuje zakonito postupanje i delotvorno odlučivanje po zahtevima građana“, navodi se u saopštenju.

  Zaštitnik je u preporukama RTS-u naveo da treba da preduzme organizacione i druge mere kako bi bilo obezbeđeno odlučivanje o zahtevima građana u zakonom propisanom roku, kao i da građanima koji ostvare pravo da ne plaćaju taksu vrate novac uplaćen posle podnošenja zahteva.

  Iako RTS ima više od 3300 zaposlenih, sa dosta visokim platama koje su često po 4,5 puta veće u odnosu na druge medije, u javnom servisu se često pravdaju da nemaju dovoljni ljudi za obradu zahteva građana za oslobađanje od pretplate u skladu sa zakonom

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com