Politika

РТС: Руска странка није политичка странка руске националне мањине у Србији

Републичка изборна комисија (РИК) одбила је вечерас приговор Руске странке на решење о одбијању предлога да јој се утврди положај политичке странке националне мањине.

На седници РИК-а је речено да је у приговору Руске странке наведено да Комисија тим решењем „селективно и на штету“ Руске странке примењује Закон о избору народних посланика, не цени да ли су и на који начин испуњени услови за утврђивање положаја странке националне мањине, као и да Комисија није ценила мишљење Националног савета руске националне мањине.

РИК је одбио приговор Руске странке уз објашњење да програмски циљеви те странке ниси довољно специфични да би се дошло до закључка да се ради о странци која се бави правима руске мањинске заједнице у Србији.

„Нема довољно елемената за закључак да је основни циљ Руске странке представљање и заступање интереса руске националне мањине и заштита и побољшање положаја њених припадника, а у складу са међународним стандардима“, речено је на седници.

Изборна листа Руске странке је проглашена 9. јуна.

 

Извор: РТС, https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3121/izbori-2020/3989216/izbori-2020-republicka-izborna-komisija-ruska-stranka.html

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh