Gradovi

Rudari doneli odluku o štrajku, sutra sa ministrom Antićem

RESAVICA – Predstavnici Sindikata radnika Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica, sutra će se u Beogradu sastati sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, nakon što je doneta odluka o štrajku, izjavio je predsednik Sindikata JP PEU Nebojša Milenković.

Glavni odbor Sindikata JP PEU Resavica doneo je odluku o stupanju u štrajk upozorenja od sutra, zbog neispunjenih zahteva Sindikata o isporuci uglja Elektroprivredi Srbije (EPS), dogovorenih sa ministrom Antićem i predstavnicima EPS-a 22. januara u Beogradu, rekao je Milenković, koji je i predsednik Štrajkačkog odbora.

Sindikat JP PEU je danas formirao Štrajkački odbor, koji čine predsednici sindikata svih devet rudnika u sastavu preduzeća.

U Odluci o štrajku stoji da je reč o „odmrzavanju štrajka koji je bio zakazan polovinom januara, pa zamrznut 22.januara, posle sastanka sa ministrom Antićem“.

Sidikat zahteva „plasman uglja prema Termoelektranama EPS, status preduzeća posle 31.maja i najavu reorganizacije, isplatu nadoknada za smenski rad rudara, uplatu doprinosa za penzioni staž za 2011. i sedam meseci 2012.godine, prijem jamskih radnika (rudara) koji rade duže od dve godine u radni odnos na neodređeno vreme i izradu socijalnog programa na osnovu člana 74 Kolektivnog ugovora JP PEU“.

„Štrajk će početi sutra, jednosatnom obustavom rada, na početku svake smene, a 19. februara biće organizovan veliki protestni skup u Senjskom rudniku, zbog teškog stanja u JP PEU“, stoji u odluci sindikata.

Na sastanku sa ministrom Antićem 22. januara, sindikati kažu da su dogovorili početak isporuke uglja TE EPS-a od 1.februara, „u kontinuitetu bez prekida, 250.000 tona“, ali naglašavaju da to „još nije krenulo“.

Foto/Video Tanjug, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh