Gradovi

Rudari obustavljaju štrajk, država pokazla dobru volju

RESAVICA – Predsednik Sindikata radnika Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica Nebojša Milenkovicic, izjavio je Tanjugu, da je Glavni odbor sindikata danas doneo odluku o obustvljanju štrajka do 15. marta jer je država pokazala dobru volju da reši probleme rudara.

„Imajući u vidu da je juče na sastanku u Ministarstvu rudarstva i engergetike, kome je predsedvao ministar Aleksndar Antić, bilo pozitivnih pomaka i da je država izrazila spremnost za rešavanje naših problema, mi smo doneli odluku da prekinemo štrajkačke aktivnosti do 15. marta“, rekao je Milenković.

Prema njegovim rečima do 15, marta videće se i prvi rezultati rada radnih grupa koje su formirane za reroganizaciju preduzeća i rešavanje problema smenskog rada pa će sindikat posle toga doneti odluku da li će ići u totalnu obustavu rada ili ne.

„Ministar Antić i ministar privrede Željko Serić su juče pokazali dobru volju da reše naše probleme, mi ćemo sačekati rezultat rada tih radnih grupa. Za nas je gorući problem neplaćeni smenski rad rudara i želimo da se on što pe reši, jer je to stavr koja može napraviti najveće porbleme posle 31.maja. I mi insistiramo da se to reši da bi preduzeće i posle 31.maja moglo normalno da funkcinise“, istakao je Milenković.

Rudari JP PEU, koje u svom sastavu ima devet rudnika i 4.106 zaposlenih bili su u štrajku upozorenja od 11.fabruara a za 22. februar su najavili generalni štrajk.

Na sastanku u Ministarstvu rudarstve i energetike, juče su dobili uveravanje da će JP PEU nastaviti normalno da radi i posle 31.maja

Na tom satanku je zaključeno, da „nakon usvajanja Godišnjeg plana poslovanja J.P ElektroprivredeSrbije (EPS), do kraja ove sedmice bude potpisan ugovor između JP PEU i JP EPS o isporuci uglja, a isporuka će krenuti odmah posle potpisivanja“.

„U toku buduće saradnje JP PEU i JP EPS, potrebno je naći rešenje kako bi se prevazišli trenutni finansijski problemi i obezbedila sigurnost radnika u jamama“, stoji u zaključcima.

U zaključcima se navodi da je na sastanku donesena odluka da se odmah formira radna grupa od relevantnih prestavnika ministarstva, sindikata i rukovodstva radnika za rešavanje pitanja vezanih za

status preduzeća posle 31.maja.

Cilj je usvajanje plana reorganizacije i finansijske konsolidacije kao i resavanje svih otvorenih i mogućih pitanja u vezi sa normalnim funkcionisanjem preduzeća posle 31.maja a „stav Vlade je da JP PEU nastavi da normalno radi i posle 31.maja“

Kada je reč o isplati naknada za smenski rad rudara „potrebno je formirati radnu grupu sastavljenu od predstavnika poslovodstva, sinidkata, nadzornog odbora, koji će obaviti razgovore sa zaposlenima i predložiti rešenje do 15.marta. Vlada će dati podršku u obezbeđenju sredstava da se troskovi isplate uz razuman dogovor koji bi definisao iznos i dinamiku“.

„Radna gupa će pokušati da pronađe rešenje do 15.marta po pitanju povezivanja staža. Država prihvata da poveže staž kako je uređeno sa drugim preduzećima, a sindikat ne prihvata da bude na iznos minimalne zarede“ navodi se u tekstu.

Rešenje problema radnika zaposlenih na određeno vreme potrebno je uskladiti sa generalnim planom reorganizacije i konsolidacije preduzeća, stoji u zaključcima.

Na sastanku je zaključeno i da, posle usvajanja plana finansijske konsolidacije i utvrđivanja eventulanih viškova zaposlenih, potrebno je pristupiti izradi socijalnog programa.

Ove zaključke potpisali su ispred ministarstva Aleksandar Antic i predsednici Sidnikata radnika i nezavsnog sundikata Nebojša Milenković i Vukoslav Ivanović, pomoćnik ministra privrede Milun Trivunac i direktopr JP PEU Stevan Dzelatović.

Foto Tanjug/D.Aničić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh