Svet

Rukovanje sa ženama „suprotno islamskoj veri“

Lokalni sindikat prosvetnih radnika u Tervilu saopštio je da izuzeće muslimanskih učenika iz obaveze rukovanja sa ženama predstavlja rodnu diskriminaciju, prenosi Bi-Bi-Si. Debata se iz Tervila raširila na nacionalni nivo, a sličan slučaj problema s rukovanjem zabeležen je i drugde u kantonu.

Mala je podrška odluci škole u Tervilu da dečacima koji imaju 14 odnosno 15 godina i koji su odrasli u Švajcarskoj da „poštedu“ od rukovanja sa profesorkama. Kristijan Amsler, šef Švajcarske konferencije kantonalnih ministara prosvete, izjavio je da je škola možda pokušala da „ukloni neprijatan problem“ ali je, jednostavno, napravila grešku.

Feliks Mueri, predsednik komisije za obrazovanje švajcarskog parlamenta i član antiimigrantske Švajcarske narodne partije, rekao je da je rukovanje izraz poštovanja. „Danas je rukovanje. Šta je sledeće“, rekao je Mueri.

Sa postupkom škole nisu se složile ni muslimanske organizacije. U Kuranu nema opravdanja za odbijanje pružanja ruke učitelju ženskog pola, objavila je Švajcarska federacija islamskih organizacija. Saida Keler-Mesahli iz Foruma za progresivni islam apelovala je na Švajcarsku da ne čini ustupke ekstremističkim zahtevima. Ali mali Islamski centralni savet Švajcarske je saopštio da je rukovanje između muškaraca i žena zabranjeno. „Posle seksualnih napada u Kelnu (u novogodišnjoj noći) tražili su od muslimana da budu na distanci od žena. Sada traže da im se približe“, prokomentarisao je za švajcarske medije portparol Islamskog centralnog saveta Švajcarske Kasim Ili.

Ministarka pravde Švajcarske kaže da izuzimanje pojedine dece od pravila nije njena ideja integracije. Škola koja se „proslavila“ pokušala je da dođe do kompromisa – tako što je odlučila da se dvojica učenika neće rukovati ni sa muškarcima ni sa ženama. Glavna profesorka Jerg Launer rekla je da škola nema razloga da menja svoj pristup osim ako lokalne vlasti ne „obore“ odluku.

Lokalni prosvetni zvaničnici smatraju da je škola zauzela pragmatičan pristup, ali se složila da to ne može biti trajno rešenje pošto pravila moraju biti ista za sve učenike.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh