Gradovi

Rumunija: Istraga protiv britanskih novinara zbog emisije o oružju

BUKUREŠT – Rumunske vlasti otvorile su istragu protiv trojice novinara britanske Skaj televizije zbog navodnog „širenja lažnih informacija“ u kontroverznoj emisiji o ilegalnoj trgovini oružjem u ovoj zemlji.

Tužilaštvo optužuje novinare da su platili trojici rumunskih državljana da glume trgovce oružjem koji prodaju oružje islamističkim teroristima, što je Skaj njuz demantovao.

Portparol odeljenja za istragu organizovanog kriminala Mihaela Porime rekla je za AFP da britanske vlasti treba da ispitaju novinare koji će se suočiti i sa nizom pitanja rumunskog tužilaštva u okviru istrage.

Skaj njuz je prošle nedelje saopštio da u potpunosti stoji iza reportaže koja je emitovana 7. avgusta i još je na sajtu televizije.

Istraga se fokusira na kriminalnu mrežu trgovaca oružjem na Balkanu i u istočnoj Evropi, navodi AFP.

U emisiji Skaj njuza, prikazana su dvojica Rumuna skrivenog lica kako pokazuju novinarima oružje, tvrdeći da na hiljade kalašnjikova mogu da nabave iz Ukrajine.

Rumunsko tužilaštvo je pokrenulo istragu posle emitovanja emisije i uhapsilo trojicu Rumuna osumnjičenih za trgovinu oružjem.

Jedan od njih je, međutim, rekao da su im britanski novinari dali transkript onoga što treba da kažu, kao i novac za učešce u emisiji.

Foto/Freeimages.com, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh