• Novosti online

  Rumunska premijerka: Upotreba sile bila opravdana (VIDEO)

  Rumunska premijerka Vjorika Dančila branila je danas policijsku upotrebu sile tokom nasilnih antivladinih protesta ranije ovog meseca u kojima je povredjeno više od 450 ljudi.

  U pismu predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, Dančila je navela da su drugi političari, uključujući i predsednika Rumunije Klausa Johanisa, pokušali da „nasilno zbace legitimnu vladu“.

  Prema njenim rečima, demonstranti su pokušali da probiju kordon policije koji je štitio zgradu vlade i da su policajci legalno odgovorili na nasilje.

  Rumunska policija je bila optužena za preveliku upotrebu sile na uglavnom mirnim demonstrantima 10. avgusta, tokom protesta protiv korupcije. Protiv policije je podneto više od 200 krivičnih prijava, a Dančila je navela da vlasti istražuju te navode.

  Njeno pismo je usledilo pošto je portparol EU Kristijan Spar juče rekao da su „mirni protesti okončani nasiljem a nasilje nikada ne može biti rešenje u politici“.

  Kritičari tvrde da je Rumunija nazadovala u borbi protiv korupcije otkako je 2016. na vlast došla Socijaldemokratska partija, a Spar je rekao da EU pridaje „veliki značaj nezavisnom sudstvu i borbi protiv korupcije“.

  Demonstranti su danas održali bdenje da bi obeležili nedelju dana otkako je policija bacila suzavac i upotrebila vodene topove.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com