• BG

  Руси хеликоптером Ми-8 гасе пожаре у Србији

  Учешће хеликоптера Ми-8 у гашењу пожара у Србији

  Нажалост, прогнозе Републичког хитрометеоролошког завода  показале су се  тачним, цела земља је под утицајем екстремно топлог ваздушног таласа. Као последица тога, јављају се масивни пожари на отвореном простору.

  Стручњаци Сектора за ванредне ситуације су предвидели ту претњу. Снаге и средства су мобилисани  раније, укључујући и хеликоптере Министарства унутрашњих послова.  То су мобилна и оперативна средства, која су веома ефикасна, али не и у случају  масивних  пожара.

  Донета је одлука да се примени искуство стечено у недавној прошлости, у виду реализације српско-руског међувладиног Споразума од 20.10.2009.године о сарадњи у области ванредног хуманитарног реаговања.

  На аеродрому у Нишу су 2012. и 2014.године били размештени Ил-76, Бе-200 и Ка-32. Осим тога, данас у Нишу је формиран и  активно ради СРХЦ (Српско-руски хуманитарни центар), чији је задатак да учествује у таквим заједничким акцијама.

  Руководство Сектора за ванредне ситуације је дало предлог о захтеву за руским Ми-8, који би својим могућностима (капацитет 5 тона воде) могао  да допринесе у борби српских ватрогасаца са стихијом као моћан инструмент у борби против пожара.

  Тражени Ми-8 из МЧС-а Русије опремљен је свим неопходним у отклањању ванредних ситуација природног карактера.

  СВС МУП-а Србије је штаб организације у борби против стихија, тамо се прикупљају све информације, врши процена и доносе неопходне одлуке, одређују приоритетне области, где је неопходно сконцентрисати снаге.

  1. августа је Ми-8 слетео у Ниш око 22 часа након целодневног лета из Москве. Следећег дана извршен је технички преглед и решавање низа организацијских питања. У СРХЦ-у је одржан радни састанак руских и српских пилота у присуству представника СВС-а (начелник Управе за ванредне ситуације у Нишу Срђан Митровић), руководства и припадника Центра. Центар је потврдио своју спремност да се прикључи операцијама са својим снагама и техником, и стави своје људство на располагање у случају потребе.

  Рад Ми-8 током борбе са пожарима је сложена операција која захтева припрему и  координирани рад у ваздуху и на земљи.

  1. августа су руски пилоти са српским колегама спровели извиђање терена у околини Сврљига, али је донета одлука да се Ми-8 не користи тамо због мањих размера пожара и могућности да се ватра угаси са земље.
  2. августа је на основу информације из штаба руководства, хеликоптер кренуо је на југ Србије у рејон Босилеграда, где је локализовао шумске пожаре у близини насеља Горња Љубата.

  Током задатка, хеликоптер је био у ваздуху 3 сата, водозахват из Лисинског језера био је извршен 3 пута, укупне запремине око 8 тона воде. Сачувана је површина од неколико десетина хектара шуме, спасена од уништења имовина, објекти и кући на подручју са око хиљаду становника.

  Без обзира на то што су дневне температуре превазилазиле 40 степени,  искуство Руса и помоћ српских колега допринели  су оперативној локализацији жаришта пожара.

  Представник СРХЦ-а (преводилац) је све време обезбеђивао рад посаде.

  Након повратка у Ниш командант посаде Ми-8 Владимир Серишев је изјавио: „Терен је планински, неприступачан, гореле су велике површине, морали смо  да радимо са малих висина. Уверен сам да је МИ-8  најпогоднији  за овакав терен. Верујем да  ће коришћење овог хеликоптера смањити ризик од настанка  нових пожара и да ће бити ефикасно средство у борби против пожара… Данас смо то показали у  пракси…

  Следећи радни дан је 7. август.

  Београд  одређује на којим подручјима треба избацивати воду из хеликоптера, а полетање је планирано у току дана.

  Пуно успеха српским и руским борцима против пожара!

  Љ.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com