• Ekonomija

  Rusi hoće da kupe RTB Bor

  rtb borFoto: Youtube/PrintScreen


  Ruska firma je ovim povodom uputila zvaničan dopis ministrima privrede i energetike Goranu Kneževiću i Aleksandru Antiću, navodi „Srpski telegraf“.pozivajući se na svoj izvor.

  Ovo nije prvi put da je ova ruska kompanija izrazila interesovanje za srpsku firmu.

  „Rašn koper kompani je u 2016. učestvovala na prvom tenderu za privatizaciju RTB Bora zajedno sa Amalko grupom. Tada su se upoznali sa radom ove kompanije a od tada pažljivo prate dešavanja u RTB Boru, pogotovo Vladin program restrukturiranja“, kaže izvor Srpskog telegrafa.

  Za razvoj fali 500 miliona $

  Ministar rudarstva Aleksandar Antić nedavno je izjavio da bi RTB „nahranio“ ovu dobru i značajnu topionicu, mora da ima adekvatnu rudarsku proizvodnju, a da bi je imao on treba da ulaže u opremu i otvori nove rudnike. Reč je, dodao je, o investicijama koje su veće od 500 miliona dolara.

  Ruska kompanija je zainteresovana za kupovinu većinskog paketa RTB Bor i za to je spremna da izdvoji 560 miliona evra, piše Telegraf.

  Plan je da država za 60 odsto vlasničkog kapitala dobije 331 milion evra dok bi oko 230 miliona otišlo na unapred pripremljeni plan reorganizacije, na otplatu preostalog duga.

  Kako list navodi, Rusi bi zadržali isti broj radnika i ne bi im smanjivali zarade. Njihova namera je da ulože u dalji razvoj rudnika, kao i u razvoj kapaciteta topionice i rafinerije i da ponovo postave kompaniju u položaj jednog od najvecih i najvažnijih industrijskih preduzeća Evrope.

  Rašn koper kompani je treći po veličini proizvođač bakra u Rusiji i poseduje dve topionice bakra u kojima se godišnje proizvede oko 200.000 tona ove rude.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com