Svet

Rusi žele Putina za predsednika

Prema ovom istraživanju, 73 posto birača je potvrdilo da ima poverenja u Putina, što je 10 odsto manje od prošlogodišnjeg istraživanja u kojem je čak 83 odsto ispitanika iskazalo poverenje aktuelnom predsedniku.

Broj onih koji ne veruju Putinu je porastao sa 14 na 19 odsto.

putin

Istraživači nisu izneli objašnjenje zbog čega je poverenje Putinu opalo iako, po standardima Zapada, Rusi i dalje prema njemu osećaju strahopoštovanje.

Rojters piše da Putin najavljuje učešće i na narednim predsedničkim izborima, zakazanim za 2018. godinu i da bi mu, ukoliko i tada pobedi, to bio četvrti mandat.

Britanska agencija navodi da je jedno ranije istraživanje javnog mnjenja pokazalo da je podrška Putinu na mestu predsednika Rusije trenutno najsnažnija u poslednje četiri godine, navodi Rojters.

Prema Rojtersu, Putin je iskoristio sukobe u Ukrajini i Siriji za jačanje svoje popularnosti i za slanje poruke da je Rusija sila na koju treba računati na svetskoj sceni, mada se, sa druge strane, razvoj ruske ekonomije drastično usporio zbog sankcija Zapada.

Ruski opozicioni političari tvrde da Putinovu popularnost nepravedno podržava nacionalna televizija.

Ruska državna televizija, koja emituje najgledanije vesti, servira informacije koje podržavaju ispravnost svake Putinove odluke a ignoriše rad ruske opozicije, navodi britanska agencija.

Broj siromašnih prošle godine porastao za 20 odsto

Istovremeno, ruska državna agencija za statistiku je danas objavila da je broj ljudi koji žive u siromaštvu u Rusiji prošle godine porastao za skoro 20 odsto.

Statistički podaci za prošlu godinu pokazuju da 19,2 miliona Rusa, što je oko 13 odsto populacije, živi na ili ispod linije siromaštva sa 142 dolara mesečno.

To je povećanje od 3,1 miliona u odnosu na 2014. godinu, prenela je agencija AP.

Istovremeno, bivši ruski ministar finansija Aleksej Kudrin je za agenciju Taš rekao da bi ruska privreda ove godine mogla da zabeleži pad od dva odsto ako cena nafte ostane niska.

574

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh