• Gradovi

  Rusija i Kina potpisale više desetina sporazuma o saradnji

  PEKING – Rusija i Kina će proširiti upotrebu nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama radi smanjenja zavisnosti od spoljnih faktora, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin u Pekingu.

  „Radi smanjenja zavisnosti od spoljnih faktora mi proširujemo upotrebu nacionalnih valuta u međusobnim plaćanjima. Udeo ruske rublje u takvim plaćanjima je tri odsto, dok je kineskog juana mnogo veći – devet odsto. Pritom, poslednji pokazatelji treba osetno da porastu nakon otvaranja obračunskog centra za transakcije sa juanom u Rusiji“, izjavio je ruski predsednik na kraju rusko-kineskih razgovora.

  Nakon razgovora strane su potpisale solidan paket sporazuma koji se tiču raznih aspekata saradnje: od kosmosa i energetike do turizma i isporuke žita Kini, prenosi Sputnjik.

  Predsednik Rusije je saopštio da je razgovarao sa kineskim kolegom o zajedničkim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma, o Siriji i o nuklearnom problemu Severne Koreje.

  „Razgovarali smo o poslednjim akcijama u rešavanju najvažnijih svetskih i regionalnih problema, zajedničkim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma, jačanju bezbednosti u Pacifičkom regionu, osiguranju nenuklearnog statusa Korejskog poluostrva“, rekao je Putin.

  On je dodao da su među zajedničkim spoljnopolitičkim zadacima pomaganje u rešavanju sirijske krize i podrška miru i stabilnosti u Južnokineskom moru i u Centralnoj Aziji.

  Ruski predsednik je saopštio da su se Moskva i Peking dogovorili o saradnji i po pitanju razvoja nuklearne energije u trećim zemljama.

  „Razvija se saradnja u sferi korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe. Radimo na tome da do 2018. godine u Tjangvanskoj nuklearnoj centrali prorade još dva energetska bloka koja su izgrađena po ruskim tehnologijama. Dogovaramo se da aktivnije radimo i na tržištima trećih zemalja“, rekao je Putin.

  Putin je naglasio da je Kina vodeći trgovinski partner Rusije. U 2015. godini trgovinski obrt dve zemlje iznosio je 63,5 milijardi dolara.

  Pozitivna dinamika se može videti i početkom 2016. godine, naveo je ruski predsednik.

  Prema Putinovim rečima, energetika ostaje lokomotiva poslovne saradnje dve zemlje.

  „Rusija povećava obime isporuka preko rusko-kineskog gasovoda, nastavlja se realizacija projekata izgradnje rafinerije nafte ’Tjanczinski‘, strogo i po planu se gradi gasovod ’Sila Sibira‘ koji treba da proradi punom snagom 2020. godine. U toku je usaglašavanje uslova za isporuku ruskog gasa zapadnom trasom u Kinu“, rekao je Putin.

  Kineski partneri povećavaju svoje učešće u „Jamalu“, najvećem ruskom projektu za proizvodnju tečnog gasa, dodao je predsednik Rusije.

  Rusija i Kina će do kraja godine usaglasiti i pitanja o izgradnji brze pruge Moskva-Kazanj.

  Prema rečima ruskog predsednika, radi se o transevropskoj magistrali koja treba da unapredi saobraćaj na ogromnom kontinentu.

  Kineski predsednik je pozvao ruskog predsednika na samit G20 koji se na jesen održava u Kini, preneo je Sputnjik.

  „Ruska strana će pružiti neophodnu podršku kineskim prijateljima tokom njihovog predsedavanja grupom ’dvadeset‘ i u pripremi samita ’dvadesetorice“, koji će biti održan 4. i 5. septembra u Handžou, pošto smo mi već predsedavali tom organizacijom. Znamo da kineski partneri veoma ozbiljno prilaze pripremi tog događaja“, rekao je ruski predsednik.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com