• Gradovi

  Rusija kritikovala Hrvatsku zbog pomoći Ukrajini

  Rusija je u petak kritikovala „mešanje Hrvatske“ u ukrajinsku krizu i najavu pružanja pomoći Hrvatske Ukrajini u „reintegraciji okupiranih područja“, i zatražila da Hrvatska umesto toga pomogne mirovne napore u okviru sporazuma iz Minska.

  „Obratili smo pažnju na izjave posle hrvatsko-ukrajinskih razgovora na nivou šefova vlada u Zagrebu o planovima da se obnovi rad radne grupe za saradnju s Ukrajinom, osnovane oktobra 2016. pod okriljem hrvatske vlade i u cilju primene hrvatskog iskustva ‘mirne reintegracije okupiranih teritorija’ na situaciju s Donjeckom i Luganskom“, navodi se u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Rusije koje je prenela agencija Hina.

  „Ponovno smo prisiljeni da naglasimo neefikasnost i neprimerenost takvih koraka, koji uopšte ne doprinose rešenju unutrašnjeg ukrajinskog sukoba. Nadamo će da će hrvatski partneri preusmeriti svoje napore prema punoj podršci strogog i doslednog sprovodjenja obaveza Kijeva u sklopu skupa mera dogovorenih u formatu Normandijske četvorke“, piše u ruskom saopštenju.

  „Sa žaljenjem primjećujemo da u Zagrebu zasad radije promovišu paralelne strukture ‘domaće proizvodnje’, umesto poziva na obnovu dijaloga kroz mehanizme Kontaktne grupe iz Minska. Jednostrano nude teške stranice balkanske krize s početka 1990-ih i tako idu na ruku kijevskoj ‘ratnoj kampanji’, umesto nedvosmislenog opredeljenja za traženje puteva za pomirenje i suživot. Ne odustaju od namere da ojačaju vojno-tehničku suradnju s Ukrajinom, umesto da najzad zatraže od Kijeva da prekine da gađa Donbas, da ukine saobraćajnu i društveno-ekonomsku blokadu te oblasti, odustajući od ograničavanja slobode pristupa stanovništva informacijama“, ističe rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

  „Mislimo da u delovanju međunarodne zajednice radi ostvarivanja trajne stabilizacije Ukrajine neće biti mesta za zloglasne ‘dvojne standarde’. Samo iskren, otvoren i koordiniran pristup aktualnim događajima pružiće stvarne izglede za uspostavljanje mira, jačanje sigurnosti i normalizaciju života miliona ljudi na jugoistoku zemlje“, poručuje Moskva.

  Hrvatski premijer Andrej Plenković, podseća Hina, u utorak je u Zagrebu sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom razgovarao o krizi u Ukrajini.

  Plenković je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je „Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije 90-ih godina“, „imala okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet“, ali i „iskustvo mirne reintegracije“, i „stoga u ovoj aktuelnoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjima Donjecka i Luganska, i ilegalnom aneksijom Krima, želi da pomočgne Ukrajini da mirno integriše svoju teritoriju u ustavnopravni poredak“.

  Zato je i osnovana radna grupa koju s hrvatske strane vodi državna sekretarka Zdravka Bušić, a s ukrajinske strane pomoćnica ministra spoljnih poslova Olena Zerkal, kojoj je cilj da se Ukrajini ponudi „katalog mera“ koje je Hrvatska sprovela pri svojoj „mirnoj reintegraciji“, kazao je Plenković.

  To su mere za uspostavljanje poverenja, uspostavljanje mehanizama kontakata i saradnje ukrajinskih vlasti i „vlasti na okupiranim područjima“, mere razminiranja i socijalnih transfera, objasnio je premijer Hrvatske i naglasio da se radi o inicijativi koja je potpuno komplementarna aktivnostima međunarodne zajednice, odnosno Normandijskoj grupi i OEBS-u i komplementarna sporazumu iz Minska.

  Ukrajinski premijer je kazao da je zahvalan Plenkoviću „za principijelnu podršku Ukrajini u trenutku kad je ona žrtva ruske agresije“ i za inicijativu za stvaranje radne grupe za prenošenje hrvatskog iskustva „mirne reintegracije“.

  Novinari su Grojsmana pitali i za komentar ruskih kritika upućenih Plenkoviću posle njegove prošlogodišnje posete Ukrajini.

  „Plenković je tokom posete Ukrajini potvrdio svoju privrženost međunarodnim zakonima i načelima, a to su načela koja su ruskom rukovodstvu jako daleka. Svi koji se za to zalažu dobijaju kritike iz Moskve i to je jedan od načina hibridnog rata“, odgovorio je Grojsman.

  Plenković je objasnio da je Hrvatska „članica UN, EU, NATO-a i deli određene temeljne evropske vrednosti međunarodnog poretka, poštovanja međunarodnog prava. To je poenta hrvatskog stava. I on će ostati takav nezavisno od bilo čije i bilo kakve kritike“.

  „A načelna pitanja kao što je teritorijalni integritet Ukrajine, ne utiču na uspostavljanje relacija s Rusijom. To rade i sve druge odgovorne zemlje“, kazao je premijer Hrvatske, podseća Hina.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com