Gradovi

Rusija odlučno odbija optužbe Turske za ratni zločin

MOSKVA – Ruske vlasti danas su odlučno odbacile optužbe Turske da je Rusija u Siriji izvršila ratni zločin, nakon što su dve škole, bolnica i medicinski centar koji su vodili Lekari bez granica, pogođeni u raketnom napadu u blizini tursko-sirijske granice, usmrtivši na desetine ljudi.

„Kategorično odbacujemo te tvrdnje, tim više što oni koji iznose takve tvrdnje nikad ni na koji način ne uspevaju da dokažu te svoje neosnovane optužbe“, izjavio je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov, preneo je Rojters.

Turska je juče optužila Rusiju da je izvršila „očigledan ratni zločin“ nakon što su u raketnom napadu pogođene dve škole, bolnica i medicinski centar u Siriji, prouzrokujući oko 50 ljudskih žrtava.

Ankara je upozorila da će veće i ozbiljnije posledice biti neizbežne ako Rusije momentalno ne obustavi takve napade, navelo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ujedinjene nacije su ranije danas saopštile da je u napadima na najmanje pet medicinskih ustanova i dve škole na severu Sirije ubijeno skoro 50 civila, među kojima ima i dece.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izrazio je zabrinutost zbog takvih izveštaja i te napade smatra „očiglednim kršenjem međunarodnog prava“, izjavio je njegov portparol Farhan Hak, preneo je AFP.

„Generalni sekretar je duboko zabrinut zbog izveštaja o raketnim napadima na najmanje pet medicinskih ustanova i dve škole u Alepu i Idlibu, u kojima je ubijeno skoro 50 civila, među kojima i deca, a mnogi su ranjeni“, rekao je portparol Hak.

Takvi napadi predstavljaju kršenje međunarodnog prava, istakao je on, dodajući da oni takođe „bacaju senku na obaveze preuzete na sastanku Međunarodne grupe podrške Siriji u Minhenu 11. februara“.

Foto/Video Tanjug, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh