• Gradovi

  Rusija otvara istragu zbog uklonjene statue sovjetskog maršala u Pragu

  Rusija je saopštila danas da je otvorila istragu zbog „javnog skrnavljenja simbola ruske vojne slave“ posle uklanjanja statue sovjetskog maršala u Pragu.

  Gradonačelnik šestog okruga Praga je 3. aprila skinuo statuuu maršala Ivana Koneva, koja treba da bude zamenjena memorijalnim spomenikom povodom oslobadjanja Praga 1945. godine.

  „Tim ciničnim delima gradske vlasti Praga ozbiljno su prekršile obaveze koje je preuzela Češka“, ocenio je u saopštenju ruski istražni odbor koji je zadužen za to pitanje.

  Prema češko-ruskom ugovoru iz 1993. godine Češka je obavezna da vodi računa o ruskim vojnim spomenicima na njenoj teritoriji.

  Ruski istražni odbor je osudio prezir prema zajedničkom sećanju i istoriji borbe sovjetskog naroda protiv fašizma koju su ispoljili nalogodavci uklanjanja statue.

  Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u pismu češkom kolegi Lubomiru Metnaru zatražiio je da Prag vrati Moskvi statuu sovjetskog maršala, navodi se u saopštenju ruske vojske.

  Šojgu je u pismu rekao da očekuje da mu se što pre kaže kada će Rusiji biti vraćen spomenik i ukazao da je Rusija spremna da u potpunosti snosi troškove za to ukoliko je potrebno.

  Ivan Konev smatra se herojem u Rusiji ali mnogi Česi ga vide kao ličnost koja simbolizuje represiju u sovjetsko vreme. On je komandovao Crvenom armijom kada je ona oslobodila Prag od nacista 1945. godine ali je bio odgovoran i za brutalno gušenje antisovjetske pobune 1956. u Madjarskoj.

  Konev je umro 1973, a takodje je imao ulogu u gušenju Praškog proleća 1968. godine. Njegova statua podignuta 1980. godine u jednom kvartu u Pragu često je bila vandalizovana.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com