• Gradovi

  Rusija planira najmanje šest nuklearnih centrala u Indiji

  MOSKVA – Rusija planira da izgradi najmanje šest nuklearnih centrala u Indiji u narednih 20 godina, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

  Putin je bio domaćin indijskom premijeru Narendri Modiju, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Rusiji, a razgovori dvojice zvaničnika bili su fokusirani na obranu, nuklearnu energiju i energetske veze.

  Posle razgovora sa Modijem, ruski predsednik je rekao da dve zemlje uspešno sarađuju u proizvodnji projektila „Bramos“ i planiraju da zajednički proizvedu novi tip borbenog aviona i nosača aviona, preneo je Rojters.

  Putin je ukazao i na bliskost pozicija Rusije i Indije u pogledu međunarodnih pitanja.

  „Važno je da Rusija i Indija imaju sličan pristup ključnim međunarodnim problemima. Naše zemlje su za političko rešenje sukoba u Siriji i unapređenje nacionalnog pomirenja u Avganistanu“, rekao je šef ruske države novinarima posle sastanka, prenosi TAS S.

  U obraćanju na početku sastanka u Kremlju, Modi je pohvalio Rusiju rekavši da je ona „pouzdan prijatelj koji je uvek stajao uz nas“.

  Kako izveštava agencija AP, Putin je izrazio snažnu podršku težnjama NJu Delhija da stekne stalno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, visoko ocenivši „kurs indijske dobro izbalansirane i odgovorne spoljne politike“.

  Trgovina između Indije i Rusije, koja je 2014. godine iznosila nešto ispod 10 milijardi dolara, pala je ovegodine za više od 14 odsto. Predsednik Rusije je krivicu za to pripisao globalnom sunovratu cena nafte, koja je glavna ruska izvozni roba, dodajući da dve zemlje treba da razviju i bližu industrijsku saradnju.

  Rusija je izgradila nuklearni reaktor za indijsku elektranu Kudankulam, u kojoj sada završava i drugu jedinicu.

  Putin je najavio da se Moskva priprema za početak gradnje još dva atomska reaktora i da namerava da izgraditi 12 nuklearnih reaktora u Indiji tokom 20 godina, u skladu sa jednim ranijim sporazumom.

  Sporazum koji su danas potpisali ruski i indijski zvaničnici posle, predviđa da komponente za reaktore koje će graditi Rusi budu proizvedene u Indiji.

  „Dinamika naše saradnje u oblasti nuklearne energije se pojačava. Današnji sporazum će povećati obim komponenti proizvedenih u Indiji u ovim reaktorima“, rekao je Modi.

  Po završetku razgovora, zvaničnici dve zemlje su potpisali niz ugovora za proizvodnju helikoptera, o izgledima za zajedničko istraživanje ruskih naftnih resursa, o pojednostavljenju procedura davanja viza poslovnim ljudima, i drugim pitanjima.

  Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com