Gradovi

Rusija počela pregovore o primirju sa pobunjeničkim grupama

MOSKVA – Rusija je saopštila danas da je počela progovore o primirju sa oružanim grupama u nekoliko sirijskih provincija nakon sporazuma Moskve i Vašingtona o prekidu neprijateljstava u toj ratom razorenoj državi.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je otvorilo koordinacioni centar u svojoj vazduhoplovnoj bazi u Siriji i da „već spovodi rad sa predstavnicima (pobunjeničkih) grupa u različitim mestima u provincijama Hama, Homs, Latakija, Damask i Dera“.

Neka lokalna primirja već su dogovorena, stoji u saopštenju.

Moskva navodi da je obezbedila „praktične rezultate na severu provincije Latakija“, kao i da je „vojna akcija zaustavljena“ u mestima poput Gnajme i Bordž Islama u planinskom području, preneo je AFP.

Razgovori o prekidu vatre u drugim mestima u Latakiji i Homsu su u toku, naveli su ruski zvaničnici.

Neki američki zvaničnici izrazili su sumnju u poštovanje prekida vatre, a američki državni sekretar DŽon Keri upozorio je da Vašington razmatra „plan B“ ukoliko Moskva i Damask ne ispune svoj deo sporazuma.

Rusko ministarstvo pozvalo je SAD da preduzmu praktične korake ka prekidu vatre, umesto „slova i reči“, navela je francuska agencija.

Moskva je poručila da su Rusi u utorak informisali američku vojsku o radu na koordinacionom centru, ali da do „sad nije bilo recipročnih koraka od partnera“.

Ministarstvo odbrane je istaklo da mirovni sporazum „ne odgovara svima“, podsećajući da Turska nastavlja da koristi artiljeriju velikog kalibra na mete u Siriji.

Ruski ratni avioni, koji sprovode operacije u Siriji od septembra, nastavljaju sa bombardovanjem džihadista IS i drugih „terorističkih grupa“, dodaje ministarstvo.

Tokom protekla dva dana, ruski avioni izveli su 62 leta na 187 meta u provincijama Hama, Raka, Alepo, Homs i Deir Ezor.

Foto/Video Tanjug, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh