Svet

Rusija pokušava da stvori mini-državu za Asada u Siriji

Hamond je odbacio kritike Rusije da širi „opasne dezinformacije“ i rekao da postoji granica toga koliko će dugo Rusija moći da se pretvara da je promoter mirovnog procesa dok bombarduje Asadove protivnike, za koje se Zapad nada da mogu da oblikuju Siriju kada aktuelni predsednik više ne bude na vlasti. „Da li je Rusija zaista posvećena mirovnom procesu ili koristi mirovni proces kao masku za donošenje nekog oblika vojne pobede Asadu koja stvara alavitsku mini-državu na severozapadu Sirije?, rekao je Hamond novinarima u Rimu, gde je održana konferencija o borbi protiv terorizma, prenele su agencije.

Analitičari ocenjuju da ovi komentari ukazuju na sve veću frustriranost Zapada zbog Putinove intervencije u Iraku i Siriji i ukazuju kako Zapad procenjuje potencijalne ciljeve Kremlja u Siriji.

Kremlj tvrdi da se Zapad igra s vatrom svojim nastojanjem da zbaci Asada, a Putin je obećao da će da pronađe ekstremiste Islamske države koji su u oktobru oborili ruski avion sa 224 putnika i članova posade. Moskva je takođe naglasila da su njene mete niz ekstremista u Siriji, a ne samo oni iz redova Islamske države, mada ističe da joj je Islamska država prioritet.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da se Hamondove izjave ne mogu shvatati ozbiljno. „Iznositi takve optužbe nije logično, nije korektno. One su kontradiktorne suštini ovih napora Rusije u Siriji. Rusija ulaže pomalo masivne i kontinuirane napore da pomogne Sirijcima u njihovoj borbi protiv međunarodnog terorizma“, izjavio je Peskov.

Hamond je takođe rekao da Rusija jača Islamsku državu na terenu tako što podržava Asada i bombarduje njegove protivnike i tako umerene sunite stavlja u ruke ekstremistima. Upitan da li smatra da je Rusija kriva za ratne zločine u Siriji, Hamond je odgovorio potvrdno, „ali samo površinski gledano“. „Morate da istražite te stvari veoma pažljivo, u toku je bezobzirno bombardovanje civilnih područja, a na prvu loptu to predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava“, rekao je Hamond.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh