Novosti online

Русија: САД одговорне за застој у нуклеарном разоружању

МОСКВА – Недостатак напретка у нуклеарном разоружању резултат је деструктивне и чак отворено непријатељске политике Вашингтона према Русији, оценила је данас портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

„Основни руски став добро је познат америчким партнерима, који су узгред врло селективни у свом приступу питањима контроле наоружања”, рекла је она, јавља руска агенција ТАСС.

Она је навела да САД блокирају закључивање међународнг уговора који би спречио слање оружја у свемир, да до данас нису ратификовали Уговор о свеобухватној забрани нуклеарних проба и да спроводе нуклеарне мисије са неким земљама чланицама НАТО које немају нуклеарно оружје чиме се крши Уговора о неширењу нуклеарног оружја.

Захарова је рекла да Русија никад није избегавала дијалог о стратешкој стабилности и контроли наоружања. Када је амерички председник Барак Обама требало да посети Москву 2013. године припреман је заједнички документ о даљој сарадњи две земље у тој области, рекла је она, али Вашингтон је касније отказао ту посету.

САД су користиле догађаје у Украјини и на Криму као изговор да замрзну све радне канале сарадње са Русијом, ограничиле активности заједничке председничке комисије и прекинуле билатералне војне контакте, рекла је Захарова, преноси Бета.

„Односи између наше две земље претрпели су нагло погоршање као резултат намерних деструктивних акција САД, за које је изговор била руска агресија. То све је праћено све јачом антируском реториком”, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова. ;

Она је рекла да Русија остаје спремна да води конкретне разговоре са САД о стратешким питањима, иако клима за такав дијалог није најповољнија.

„Разговори у пуном смислу биће могући само ако се Вашингнтон руководи основним принципима једнакости, узајамног поштовања интереса, и свести да је неопходно избегавати наношење штете безбедности других држава. Ми за сада нисмо видели такво понашање”, рекла је она.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh